6. januarja so Trumpovi privrženci vdrli v poslopje kongresa. Foto: Reuters
6. januarja so Trumpovi privrženci vdrli v poslopje kongresa. Foto: Reuters

Gre za vpogled v podatke o telefonskih pogovorih, obiskovalcih Bele hiše in druge dokumente, ki jih Trumpovi odvetniki niso želeli omogočiti članom preiskovalnega odbora.

Trump je trdil, da material, ki ga zahteva odbor predstavniškega doma kongresa, spada pod t. i. izvršni privilegij, ki varuje zaupnost dela komunikacije Bele hiše.

Nekdanji predsednik je zaprosil za odredbo, ki bi Nacionalnim arhivom, agenciji, ki hrani dokumente Bele hiše, prepovedala izpolnjevanje prošenj odbora za dokumente.

Člani odbora so dejali, da omenjene dokumente Bele hiše potrebujejo, da bi razumeli vlogo, ki jo je morda Trump imel v spodbujanju izgredov 6. januarja.

Trump je sicer tik pred vdorom goreče nagovoril svoje podpornike in ponavljal svoje lažne trditve, da so bile predsedniške volitve novembra 2020, na katerih je izgubil, nepoštene in polne nepravilnosti. Podpornike je pozval, naj gredo do kongresa in "se borijo kot hudič", da bi "preprečili krajo".

Trumpovi privrženci so nato vdrli v kongres, s čimer so želeli preprečiti, da bi ta uradno potrdil volilno zmago Joeja Bidna, ki je položaj nato prevzel 20. januarja letos.

Izdani pozivi za zaslišanje še desetih Trumpovih sodelavcev

Medtem je kongresni odbor za preiskavo napada 6. januarja v torek izdal pozive na zaslišanja še desetim Trumpovim sodelavcem, že v ponedeljek pa je izdal pozive na zaslišanja šestim. Med njimi sta tudi nekdanji svetovalec Stephen Miller in nekdanja tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany.

Poziv je dobil tudi svetovalec za nacionalno varnost nekdanjemu podpredsedniku ZDA Miku Penceu Keith Kellogg, ki je bil tako kot Kayleigh McEnany s Trumpom v času napada in pozna njegove izjave in reakcije. Kellogg naj bi Trumpa pozival, naj s tvitanjem pomaga obvladovati privržence, ki so vdrli v kongres.

Uslužbenci Trumpove vlade kršili zakon

Urad posebnega tožilca ZDA pa je v torek sporočil, da je najmanj 13 uslužbencev Trumpove vlade kršilo določila Hatchevega zakona, ki državnim uradnikom prepoveduje sodelovanje v političnih kampanjah, dokler so na položaju. Omenjeni urad sicer le vodi preiskave in nima na voljo sankcij.

Ugotovil je, da so zakon med drugimi kršili Kayleigh McEnany, svetovalka Kellyanne Conway, Stephen Miller, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien, nekdanji vodja kabineta Mark Meadows in svetovalec ter Trumpov zet Jared Kushner.

"Posledice takih ponavljajočih se javnih kršitev zakona so spodkopavanje zaupanja javnosti v nadstrankarsko delovanje vlade in spodkopavanje temeljev demokratičnega sistema," je sporočil omenjeni urad, ki je hkrati s tem kongresu predlagal spremembe zakona, s katerimi bi lahko vsaj izdajal denarne kazni za kršitve.