Eden glavnih ciljev Trumpove vlade je omejiti priseljevanje v ZDA. Vlada želi med drugim omejiti tudi dostop prosilcev za azil do dovoljenj za delo. Na sliki predsednik ZDA Donald Trump. Foto: Reuters
Eden glavnih ciljev Trumpove vlade je omejiti priseljevanje v ZDA. Vlada želi med drugim omejiti tudi dostop prosilcev za azil do dovoljenj za delo. Na sliki predsednik ZDA Donald Trump. Foto: Reuters

Prepoved je aprila zaradi pandemije novega koronavirusa uvedel za 60 dni, zdaj pa jo ob izteku roka širi tudi na začasne in sezonske tuje delavce z določenimi izjemami.

Podaljšanje prepovedi je Bela hiša utemeljila z gospodarsko škodo, ki so jo utrpeli ameriški delavci zaradi pandemije koronavirusa in ti naj bi imeli prednost pri zaposlovanju. Trumpova vlada je sporočila, da bo začasna prepoved odprla 525.000 delovnih mest za ameriške delavce, pri čemer, kot poroča Reuters, niso podrobneje predstavili, kako so prišli do te številke.

V ZDA bo danes uradno izšla knjiga nekdanjega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona z naslovom "Soba, v kateri se je zgodilo" o 17 mesecev, ki jih je Bolton preživel kot del Trumpove vlade. Knjiga, ki obeta podiranje prodajnih rekordov, bo izšla kljub prizadevanjem Bele hiše, da bi sodišče prodajo preprečilo, češ da avtor izdaja državne skrivnosti.


"Johna Boltona se bomo spominjali kot neuspešnega svetovalca za nacionalno varnost. Je vojni jastreb, zaradi katerega bi bili vpleteni v vojno s Severno Korejo in Iranom, če bi bilo po njegovo," je, kot je za Radio Slovenija poročal Andrej Stopar, poudarila predstavnica za stike z javnostmi Kayleigh McEnany in Boltona označila "za popolno katastrofo".

Ukrep bo prizadel tudi 170.000 ljudi, ki ne morejo v državo zaradi podaljšanja prepovedi izdaje nekaterih dovoljenj za delo in bivanje v ZDA. Na ljudi, ki že imajo zeleno karto, odločitev ne bo vplivala.

Kot poroča BBC, kritiki, med njimi tudi Ameriška unija za civilne svoboščine (ACLU), opozarjajo, da vlada izkorišča pandemijo, da dodatno zaostri imigracijsko zakonodajo.

Podaljšanje prepovedi izdajanja novih vizumov velja za vizume H-1B, ki jo dobijo "posebej izurjeni ali nadarjeni". Tovrstnih vizumov, ki gredo predvsem delavcem v visoki tehnologiji, pri čemer so številni iz Indije, so v ZDA izdali po 85.000 na leto. Nekateri pravijo, da so tovrstni vizumi tehnološkim podjetjem omogočali, da namesto ameriških delavcev zaposlijo nižje plačane tuje.

Prepoved velja tudi za vizume L-1, ki omogočajo selitve delavcev, večinoma vodilnih, znotraj podjetij.

Trump prepoveduje tudi nove vizume H-2B za sezonske delavce z izjemo delavcev v kmetijstvu in živilski industriji. Izjema za nove zelene karte velja tudi za zdravstvene delavce, ki pomagajo v boju proti koronavirusu.

Prepovedujejo pa se vizumi J-1 za študente in mlade v programu au pair, profesorji pa v prepoved niso vključeni.

Kot poroča Reuters, podjetja, vključno s tehnološkimi, in ameriška trgovinska zbornica opozarjajo, da bo Trumpova odločitev zavirala gospodarsko okrevanje po škodi zaradi pandemije.