Uslužbenci na ameriških konzulatih prosilk za vizume ne smejo spraševati, ali so noseče. Ni jasno niti, ali uslužbenec to lahko vpraša žensko, ki mu deluje noseča. Foto: Pixabay
Uslužbenci na ameriških konzulatih prosilk za vizume ne smejo spraševati, ali so noseče. Ni jasno niti, ali uslužbenec to lahko vpraša žensko, ki mu deluje noseča. Foto: Pixabay

O začetku veljave sprememb poroča ameriška televizija CNN, ki je dobila vpogled v dokument, ki ga je zunanje ministrstvo v sredo poslalo ameriškim veleposlaništvom po svetu.

Bela hiša je sporočila, da želi preprečiti t. i. porodni turizem. Obiskovalci, ki želijo vstopiti v ZDA, ne bodo prejeli začasnega vizuma, če bo ugotovljeno, da je "primarni namen" njihove poti pridobiti ameriško državljanstvo za otroka, tako da bi bil ta rojen v ZDA.

Novo pravilo ne velja za 39 držav, katerih državljani za turistična in poslovna potovanja v ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma. Večina teh držav je evropskih.

Kot poroča CNN, sicer ni popolnoma jasno, kako bodo oblasti uveljavljale novo pravilo.

Uslužbenci ameriških konzulatov namreč žensk ne smejo neposredno vprašati, ali so noseče, piše v dokumentu zunanjega ministrstva. To lahko storijo le, če imajo zelo jasen razlog, da menijo, da so noseče in nameravajo roditi v ZDA.

Vprašanje po nosečnosti bi recimo upravičilo, če bi prosilka za vizum dejala, da potuje v ZDA z namenom opraviti zdravstveni poseg. Ni pa znano, ali lahko konzularni uslužbenec žensko vpraša, ali je noseča, če se mu zdi takšna na videz. Na konzulatih pa ne smejo zahtevati opravljanja testov nosečnosti.

Bela hiša je uvedbo spremembe označila kot "nujno za krepitev javne varnosti, varnosti države in integritete sistema priseljevanja", pri čemer niso podali nobenega primera pretekle grožnje za državno varnost kot posledico t. i. porodnega turizma. Uslužbenec zunanjega ministrstva je novinarjem povedal le, da nova politika "zapira luknjo v zakonu, ki ustvarja ranljivost".

Omenjeni vizumi imajo veljavnost tudi do 10 let, zato bi lahko ženska zanj zaprosila, dolgo preden bi postala noseča oziroma želela zanositi, je po poročanju CNN-a opozorila analitičarka z Inštituta za migracijsko politiko Sarah Pierce.

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) za zadnjih nekaj let so vsako leto tujke, ki živijo v tujini, v ZDA rodile okoli 10.000 otrok. Zunanje ministrstvo sicer nima natančnih podatkov, koliko otrok letno rodijo nosilke turističnih ali poslovnih vizumov.

Lani je pravosodno ministrstvo tri ljudi obtožilo vodenja podjetij, ki naj bi se ukvarjala s "porodnim turizmom" in ciljala na kitajske stranke. Te naj bi plačevale med 15.000 in 50.000 dolarjev, da bi lahko rodile v ZDA.