Mike Pompeo. Foto: Reuters
Mike Pompeo. Foto: Reuters

Kot je sporočil na tiskovni konferenci, bo "v ponedeljek odpotoval na Češko, v Slovenijo, Avstrijo in na Poljsko". Izrazil je prepričanje, da bo šlo za "zelo pomembno in produktivno pot". Neuradno naj bi bil v Sloveniji v četrtek.

Pogovori tudi o ameriških vojakih v Sloveniji?

Ob Pompeovem obisku je pričakovati tudi pogovore o odločitvi ZDA, da iz Nemčije umakne okoli 6400 svojih vojakov in jih nekaj prerazporedi tudi po novih članicah. Poljska je že sporočila, da naj bi jih sprejela najmanj 1000. V Sloveniji pa za zdaj po zagotovilih zunanjega in obrambnega ministrstva takšni pogovori ne potekajo, čeprav je slovenski premier Janez Janša pred kratkim na Twitterju zapisal, da bi bili ameriški vojaki v Sloveniji dobrodošli.

Vse štiri države je označil za "velike prijateljice Amerike". "Pričakujem, da bo to zelo pomembna in produktivna pot," je dejal. Več o napovedani poti pa na nocojšnji novinarski konferenci ni razkril.

To bo eden najvišjih predstavnikov ameriške administracije, ki bo obiskal Slovenijo v zadnjem desetletju. Neuradno se je obisk pripravljal že nekaj časa, a ga še v nobeni od držav gostiteljic niso uradno potrdili. Zdaj je Pompeo obisk potrdil.

Kot je prejšnji teden napovedal češki portal Lidovky, naj bi bili v ospredju te Pompeove turneje predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije. To naj bi bilo uperjeno predvsem proti Kitajski in njenemu tehnološkemu velikanu Huawei. Tudi danes je po napovedi poti v Evropo Pompeo na novinarski konferenci nadaljeval predvsem o sporih s Kitajsko, tudi na digitalnem področju.

Slovenija načrtuje sklenitev skupne izjave z ZDA o varnosti omrežja 5G. Vlada je že pred dvema tednoma besedilo izjave in obrazložitev poslala v državni zbor, ki pa se s tem dokumentom zgolj seznani.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Posreden poskus omejevanja Huaweia

TV Slovenija je pridobila to izjavo, v kateri državi jasno izrazita željo po okrepitvi sodelovanja na področju 5G in določita pogoje za vzpostavitev varnega omrežja, in sicer: da dobavitelji omrežne strojne in programske opreme niso predmet nadzora tujih vlad brez neodvisne sodne presoje, da dobavitelji zagotovijo preglednost glede lastništva, spoštujejo pravice intelektualne lastnine in so zavezani etičnemu poslovnemu ravnanju.

Izjava kitajskega telekomunikacijskega podjetja Huawei izrecno ne omenja, posredno pa najverjetneje predstavlja prav poskus omejevanja kitajskega konkurenta, ki ima v zadnjih letih najnaprednejšo tehnologijo pete generacije. Ta je po objavi namere sklenitve skupne izjave Slovenije in ZDA slovenski vladi ponudil podpis sporazuma o neprisluškovanju.

Podobne izjave so ZDA že podpisale z Estonijo, Latvijo, Češko, Poljsko in Romunijo. Tudi besedila izjav so zelo podobna, poudarjajo pomen varnosti telekomunikacijskih omrežij.

Da gre na področju 5G resnično za del trgovinskega spopada med ZDA in Kitajsko, pa verjetno kaže tudi nedavna odločitev Združenega kraljestva, ki je po pritiskih ZDA sporočilo, da Huawei ne bo smel sodelovati pri razvoju britanskega omrežja 5G, do leta 2027 pa bodo morali odstraniti tudi vso obstoječo opremo.

Mike Pompeo prihaja v Slovenijo