Bob Dole na shodu v New Jerseyju leta 1996. Foto: Reuters
Bob Dole na shodu v New Jerseyju leta 1996. Foto: Reuters

"S težkim srcem sporočamo, da je v spanju zjutraj umrl senator Robert Joseph Dole. ZDA je zvesto služil 79 let," so sporočili iz fundacije njegove žene Elizabeth Dole. Dolgoletni senator je februarja letos sporočil, da je začel zdravljenje pljučnega raka.

Zastave na Kapitolu so v njegovo čast spustili na pol droga.

Žena Elizabeth Dole je bila prav tako dolgoletna ameriška senatorka. Foto: Reuters
Žena Elizabeth Dole je bila prav tako dolgoletna ameriška senatorka. Foto: Reuters

Dole je bil senator med letoma 1969 in 1996, od tega je bil enajst let vodja republikancev v senatu in tri leta vodja republikanske večine. Senatorka je bila tudi njegova žena Elizabeth Dole. Med letoma 1961 in 1969 je bil član predstavniškega doma kongresa.

Leta 1976 je bil na volitvah podpredsedniški kandidat Geralda Forda. Sam je kandidiral leta 1996, ko ga je premagal Bill Clinton. Poraz je bil tudi konec njegove politične kariere.

Clinton mu je kmalu zatem podelil najvišje predsedniško odlikovanje, predsedniško medaljo svobode. Leta 2018 je prejel tudi najvišje ameriško odlikovanje, kongresno zlato medaljo, v zahvalo za prispevek državi.

Med drugo svetovno vojno je služil v ameriški vojski in na bojišču v Italiji izgubil desno roko. V politični karieri je bil znan tudi kot borec za pravice invalidov.

Lobiral za članstvo Slovenije v Natu

Dole je v 90. letih prejšnjega stoletja v Washingtonu lobiral za interese Slovenije, med drugim za članstvo Slovenije v zvezi Nato. Leta 1997 je bil na obisku v Sloveniji.

Umrl je nekdanji ameriški senator Bob Dole