Zakonca Carter na praznovanju 75. obletnice poroke leta 2021. Foto: AP
Zakonca Carter na praznovanju 75. obletnice poroke leta 2021. Foto: AP

Iz Carterjevega centra so novico potrdili in sporočili, da je umrla mirno, z družino ob sebi.

V petek so mediji poročali, da je bila Rosalynn Carter sprejeta v hospic v domači zvezni državi Georgii, kjer je od februarja tudi njen 99-letni mož.

Rosalynn Carter so maja postavili diagnozo demence.

Zakonca Carter, najdlje poročeni prvi par ZDA, sta julija praznovala 77. obletnico poroke.

Eleanor Rosalynn Smith, kot je bilo njeno dekliško ime, se je rodila 18. avgusta 1927. S Carterjem se je poročila 7. julija 1946, v zakonu pa so se jima rodili štirje otroci.

Ko je v 60. letih njen mož začel politično kariero, sprva kot zvezni senator Georgie, nato kot guverner, pozneje pa še predsednik, se je Rosalynn Carter posvečala ozaveščanju o duševnem zdravju in zmanjševanju stigme, povezane z duševno bolnimi ljudmi.

Kot prva dama Georgie je bila članica guvernerskega odbora za izboljšanje pomoči za duševno bolne, kot prva dama ZDA pa je postala častna predsednica predsedniškega odbora za duševno zdravje, ki je bil ključni za sprejem zakona za financiranje centrov za duševno zdravje leta 1980.

Po tem, ko sta zapustila Washington, sta z možem leta 1982 ustanovila Carterjev center, prek katerega je Rosalynn nadaljevala svoje delo na področju duševnega zdravja, cepljenja otrok, človekovih pravic in opolnomočenja urbanih skupnosti.

"Upam, da se bo najina dediščina nadaljevala, ker Carterjev center je ključen del najinih življenj. Bolj kot delo prve dame. In najin moto je boj za mir, boj proti boleznim in grajenje upanja. In upam, da sem prispevala kaj na področju duševnega zdravja in vsaj malo izboljšala življenja ljudi, ki živijo z duševnimi boleznimi," je povedala v intervjuju za C-SPAN leta 2013.