Monica Lewinsky in Bill Clinton v Beli hiši 21. septembra leta 1995. Foto: Reuters
Monica Lewinsky in Bill Clinton v Beli hiši 21. septembra leta 1995. Foto: Reuters

Linda Tripp, sicer zaposlena v Pentagonu, je bila tesna prijateljica Monice Lewinsky. Ko je izvedela, da ima 24 let mlajša pripravnica v Beli hiši spolno razmerje s takratnim ameriškim predsednikom Billom Clintonom, je začela leta 1997 njune pogovore na skrivaj snemati.

Sorodna novica Trump se je pred postopkom odpoklica 'oborožil' z močno ekipo pravnikov

Posnetke je predala pravniku Kennethu Starru, ki je vodil postopek ustavne obtožbe proti Clintonu. Starr je bil med drugim del pravniške skupine zdajšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa v ustavnem postopku zaradi obtožb o pritiskanju na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in posrednega vplivanja na demokratskega predsedniškega protikandidata Joeja Bidna.

Posnetke predala iz domoljubja

Trippova je dejala, da je posnetke posredovala Starru iz domoljubja, v javnosti pa se je ustvarilo mnenje, da je izigrala prijateljstvo z Monico Lewinsky in hotela spodkopati predsednika. Iz Pentagona so jo odpustili zadnji dan predsednikovanja Billa Clintona leta 2001, ameriško ministrstvo za obrambo pa je pristalo v poravnavo in ji plačalo skoraj 600.000 dolarjev odškodnine.

Predsednik lagal pod prisego

Trippova je bila v celotnem postopku izjemno pomembna, saj je med drugim razkrila, "da ima Monica Lewinsky modro obleko, na kateri da je sled predsednikove semenske tekočine – podrobnost, ki je ostala v domišljiji javnosti," piše BBC. Clinton je po tem čez noč nehal zanikati razmerje in preklopil v opravičevanje in kesanje.

Republikanci v predstavniškem domu so kljub temu sprožili ustavno obtožbo, saj je Clinton lagal pod prisego, ko je zanikal spolno razmerje. To je storil z znanim stavkom: "I didn't have sexual relations with that woman" ali "S to žensko nisem imel spolnega razmerja." Senat ga je na koncu oprostil, v ameriški politiki pa je postopek sprožil še globljo vrzel.

Nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton je desetletja kasneje v dokumentarni seriji o njegovi soprogi Hillary Clitnon, ki je tudi samam kandidirala za predsednico ZDA, spregovoril o razmerju z Monico Lewinsky. Kot je dejal, je bilo razmerje njegov način spopadanja s tesnobo položaja predsednika najmočnejše države na svetu.

Po hudi bolezni, dobre želje nekdanji prijateljici

Monica Lewinsky je po ustavnem postopku glede Trippove dejala, da obžaluje vse, kar se je zgodilo in da jo "sovraži". Ob novici, da je njena nekdanja prijateljica hudo bolna, pa je na Twitterju zapisala: "Ne glede na preteklost, ko sem izvedela, da je Linda Tripp hudo bolna, upam, da bo ozdravela. Ne morem si predstavljati, kako težki časi so to tudi za njeno družino."