Del Trumpove odvetniške ekipe – Ken Starr, Pam Bondi in Alan Dershowitz. Foto: Reuters/AP
Del Trumpove odvetniške ekipe – Ken Starr, Pam Bondi in Alan Dershowitz. Foto: Reuters/AP

Ken Starr, Robert Ray in Alan Dershowitz so zveneča imena, s katerimi se je obdal prvi mož Bele hiše na začetku postopka ustavne obtožbe (ang. impeachment) v senatu. Prva dva sta vodila preiskavo proti nekdanjemu demokratskemu predsedniku Billu Clintonu, zadnji pa je branil zloglasnega O. J. Simpsona.

Vodji odvetniške ekipe bosta glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone in Trumpov osebni odvetnik Jay Sekulow. V ekipi bosta tudi nekdanja pravosodna ministrica Floride Pam Bondi in celo nekdanji direktor FBI-ja Robert Ray.

Premišljena izbira odvetnikov

Ameriški mediji na podlagi zaupnih virov iz Bele hiše poročajo, da si je Trump Dershowitza izbral, ker "dobro deluje na televiziji", Ken Starr pa da je logična izbira zaradi izkušenj z ustavno obtožbo. Njegova dolgoletna preiskava Clintona je na koncu privedla do ustavne obtožbe zaradi laganja o spolnem razmerju s pripravnico Monico Lewinsky. Oba pravnika sta redna gosta na televiziji Fox News, kjer redno zagovarjata Trumpa tudi brez plačila.

Dershowitz je bil nekoč demokrat in je leta 2016 volil za Hillary Clinton. Po Trumpovem nastopu položaja pa je postal eden njegovih najodločnejših zagovornikov. Dershowitz trdi, da ne zagovarja Trumpa, ampak institucijo predsednika ZDA in ameriško ustavo.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton na zatožni klopi. Foto: AP
Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton na zatožni klopi. Foto: AP

Proces v senatu se začne v torek

Na ustavo se sklicujejo tudi demokrati, ki so v predstavniškem domu kongresa decembra potrdili ustavno obtožbo Trumpa zaradi pritiska na Ukrajino, da se z razglasitvijo preiskave proti Josephu Bidnu vplete v letošnje volitve, in zaradi oviranja dela kongresa. Sodni proces se bo začel prihodnji torek v senatu. Predsednikovi odvetniki morajo do ponedeljka predati svoj zagovor proti ustavni obtožbi.

Senat je ustavno obtožbo formalno sprejel v sredo. V četrtek jo je v imenu upraviteljev ustavne obtožbe oziroma tožilcev prebral predsednik odbora za obveščanje v predstavniškem domu Adam Schiff, nato so za položaj prisegli predsednik vrhovnega sodišča John Roberts, ki bo vodil postopek, in tudi senatorji, ki imajo vlogo porote in bodo na koncu postopka z glasovanjem odločali o odstavitvi predsednika ZDA.