Protestniki so zasedli ulice v več brazilskih mestih. Foto: Reuters
Protestniki so zasedli ulice v več brazilskih mestih. Foto: Reuters

Poleg kritik zaradi slabega odziva na pandemijo ob izbruhu novega koronavirusa, saj je v Braziliji s covidom-19 umrlo več kot 600.000 ljudi, so udeleženci shodov protestirali tudi zaradi inflacije in visokih cen goriva. Shode so organizirale opozicijske stranke, sindikati in civilna gibanja, po trditvah organizatorjev pa so potekali v več kot 200 mestih po vsej državi.

Shoda v Riu de Janieru se je udeležil tudi Ciro Gomes iz demokratične delavske stranke, ki bo prihodnje leto kandidiral na predsedniških volitvah.

Po poročanju Reutersa so bili protesti odziv na množični shod, ki so ga podporniki Bolsonara priredili 7. septembra in s katerim so hoteli dokazati, da predsednik še vedno uživa visoko podporo v javnosti.

Bolsonaru namreč trenutno po anketah javnega mnenja ne kaže najbolje in ga na njih prehiteva nekdanji predsednik Lula da Silva, ki pa se še ni izrekel glede predsedniške kandidature.

BBC navaja anketo inštituta Atlas, po kateri 61 odstotkov vprašanih Bolsonarovo delo ocenjuje za slabo ali zelo slabo, kar najslabše po januarju leta 2019, ko je prevzel vodenje največjega latinskoameriškega gospodarstva.

V Braziliji protesti proti Bolsonaru