Pred sedežem podjetja Prevent Senior se zbirajo protestniki. Foto: Reuters
Pred sedežem podjetja Prevent Senior se zbirajo protestniki. Foto: Reuters

Med drugim je Prevent Senior uporabljal antimalarike, ki so zlasti v kombinaciji z drugimi zdravili lahko celo smrtonosni. Nevarnosti tovrstnega početja bolnikom niso smeli razkriti.

V bolnišnicah zdravstvenega podjetja Prevent Senior so bili covidni bolniki poskusni zajčki, trdi skupina dvanajstih neimenovanih zdravnikov, ki se je odločila razkriti nevarno početje svojega delodajalca. Nevede so prejemali mešanico kar osmih zdravil, ki naj bi usodna za več bolnikov.

"Povprečna starost bolnikov v bolnišnici Prevent Senior je 68 let. Bolniki, ki so prejemali mešanico zdravil, so imeli več pridruženih bolezni, zato so že prej jemali več zdravil, čemur rečemo polifarmacija. Mešanica zdravil proti covidu-19 ni bila učinkovita, temveč za več bolnikov usodna," je povedala odvetnica Bruna Morato.

Zdravniki, ki so se tovrstnemu zdravljenju uprli, so bili kaznovani, mnogi so ostali brez službe. V podjetju trdijo, da v predpisovanje zdravil niso silili nikogar.

"Zdravnik je tisti, ki predpiše zdravilo. Največ izkušenj imajo zdravniki, ki so zdravili najbolj bolne in jim skušali rešiti življenje," je dejal direktor podjetja Prevent Senior Pedro Benedito Batista.

Dogovor z vlado?

Zgodba naj bi sicer imela širše ozadje. Podjetje Prevent Senior, ki ima sicer v mestu Sao Paulo v lasti več bolnišnic, naj bi namreč uporabo antimalarikov in drugih zdravil spodbujalo v dogovoru z vlado predsednika Bolsonara.

"Gospodarstvo se ne sme ustaviti, zato so imeli zdravniki nalogo, da ljudi navdajajo z upanjem, češ da kmalu ne bodo več omejeni. Upanje so jim vlivali s klorokinom," je dejala odvetnica Morato.

Oblasti se na obtožbe še niso odzvale. Predsednik Jair Bolsonaro kljub nasprotovanju stroke sicer velja za velikega zagovornika antimalarikov klorokina in hidroksiklorokina v boju zoper covid-19.

V Braziliji covidne bolnike zdravili z neustreznimi zdravili