Uničenih je bilo več stavb. Foto: Reuters
Uničenih je bilo več stavb. Foto: Reuters

Eksplozija je v pristaniškem mestu odjeknila zgodaj zjutraj, glede na navedbe predstavnikov oblasti pa naj bi bili tarči moška, povezana z eno od vodilnih kriminalnih tolp v državi.

Izmed petih umrlih sicer nihče ni imel kazenske kartoteke, je na novinarski konferenci povedal notranji minister Patricio Carrillo. Za eksplozijo je okrivil "plačance organiziranega kriminala". "Gre za napoved vojne državi," je pozneje dodal na družbenem omrežju Twitter.

Predsednik Ekvadorja Guillermo Lasso je medtem zatrdil, da vlada ne bo dovolila, da bi organizirani kriminal poskusil prevzeti nadzor v državi. V mestu na jugozahodni obali države je razglasil izredne razmere, ki bodo trajale 30 dni.

Ekvador, ki leži med Kolumbijo in Perujem, največjima proizvajalcema kokaina na svetu, se sooča z velikim porastom kriminalne dejavnosti, povezane z mamili in tolpami.

Prav Guayaquil se sooča z izjemno visoko raven nasilja. Javnost so med drugim pretresli prizori obglavljenih trupel, ki so viseli z mostov, spopadi med tolpami divjajo tudi v zaporih. V šestih ločenih uporih je od februarja lani umrlo skoraj 400 zapornikov.

Po zadnji eksploziji je županja mesta Cynthia Viteri predsedniku države napisala odprto pismo, v katerem navaja, da so kriminalne tolpe v Ekvadorju postale "vlada znotraj vlade". Do predsednika je bila kritična, češ da ni naredil še nobenega koraka v boju proti temu.