Vojska ob prihodu v zaporniški kompleks Cotopaxi, v ozadju zaskrbljeni svojci zaprtih. Foto: Reuters
Vojska ob prihodu v zaporniški kompleks Cotopaxi, v ozadju zaskrbljeni svojci zaprtih. Foto: Reuters

Nemiri so že v sredo izbruhnili v zaporu v zahodni pokrajini Guayas, blizu največjega ekvadorskega mesta Guayaquil ter v zaporu Cotopaxi v osrčju države blizu mesta Latacunga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so v zapora poslale policijske in vojaške okrepitve. Predsednik Guillermo Lasso je razglasil izredne razmere za državni sistem zaporov in ukazal mobilizacijo vseh potrebnih človeških in gospodarskih virov za ponovno vzpostavitev reda v zaporih.

"Mafijcem, ki želijo groziti tej državi, sporočam, da se motijo, če menijo, da bo ta vlada kazala takšne šibkosti kot predhodna," je dejal Lasso.

Ujeli 86 ubežnikov

Vodstvo zaporov je v petek sporočilo, da je v Cotopaxiju umrlo 19 zapornikov, v zaporu v Guayasu pa osem. Prav tako so sporočili, da je bilo 86 ubežnikov ujetih, niso pa razkrili, koliko zapornikov je med nemiri pobegnilo.

Oblasti so sprva poročale o 22 smrtnih žrtvah in 57 ranjenih. Med ranjenimi je bilo tudi osem policistov, eden je bil posiljen. Upravnik zapora Cotopaxi, Oswaldo Coronel je na novinarski konferenci pojasnil, da so v četrtek zvečer našli nova trupla.

Hudi nemiri izbruhnili že februarja

Nasilni nemiri, v katerih je umrlo 79 zapornikov, so v teh dveh zaporih izbruhnili že februarja zaradi spopada med dvema tolpama.

Ekvadorske oblasti že več let neuspešno skušajo zajeziti nemire v prenatrpanih zaporih, v katerih je nastanjenih okoli 38.000 jetnikov.