Foto: Reuters
Foto: Reuters

T. i. zakon "srčnega utripa", ki ga je v torek podpisal republikanski guverner Georgie Brian Kemp, naj bi stopil v veljavo 1. januarja 2020. Po starem zakonu so imele ženske pravico do splava do 20. tedna nosečnosti.

Novi zakon prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti po šestem tednu od spočetja (skratka takoj, ko se lahko zazna srčni utrip fetusa), ko se ženske komaj zavedo, da so noseče.

Zakon je potrdila republikanska večina državnega kongresa. Nasprotniki novega zakona so protestirali več tednov, Ameriška zveza državljanskih svoboščin (ACLU) pa je že napovedala izpodbijanje zakona na zveznem sodišču in je prepričana, da bo pri tem uspešna.

Podobne prepovedi splava v državah z republikansko večino so namreč zvezna sodišča doslej redno zavračala.

A zdaj je razmerje moči na vrhovnem sodišču ZDA malce drugačno, potem ko je predsednik Donald Trump z dvema imenovanjema zagotovil trdno konservativno večino.

Nasprotniki splava upajo, da bo najvišje sodno telo v državi kmalu razveljavilo lastno odločitev v primeru Roe proti Wade, s katero so Američanke leta 1973 dobile pravico do splava.

Alyssa Milano je ena od aktivnejših članic gibanja #MeToo. Foto: AP
Alyssa Milano je ena od aktivnejših članic gibanja #MeToo. Foto: AP

Spolna stavka

Med tistimi, ki zakonu ostro nasprotujejo, je tudi igralka in ena od vidnejših članic gibanja #MeToo Alyssa Milano. Ta je na Twitterju pozvala ženske, naj moškim odrečejo spolne odnose, dokler Georgia zakona ne razveljavi.

"Dokler ženske nimamo pravnega nadzora nad našimi lastnimi telesi, preprosto ne moremo tvegati nosečnosti," je tvitnila Milanova.

Njen poziv je vzbudil veliko pozornosti, podporo mu je med drugim izrekla tudi igralka Bette Midler.

Je pa pobuda Milanove naletela tudi na kar nekaj kritik - tako s strani podpornikov novega zakona kot s strani tistih, ki so kritični do ideje, da ženske seksajo zgolj moškim na ljubo.

"Cenim namero, a #spolnastavka je slaba in seksistična zamisel," je zapisala ena od uporabnic Twitterja. "Kot da bi ponudile seks kot nagrado. Ta pobuda je zanikanje ženskega užitka."

Spet druga podobno: "Ob tem je videti, da je seks nekaj, kar ženske počnemo kot uslugo moškim; prav tako še krepi mizogeno teorijo, da bi se morale ženske sramovati, ker nam je seks všeč."

Kritično se je odzval tudi Preston Mitchum, predsednik washingtonske odvetniške zbornice: "Mar ni pozivanje žensk, naj ne seksajo, tudi oblika odrekanja ženskam nadzora nad njihovimi telesi? In mar s tem ne predpostavljaš, da so vse ženske heteroseksualne?"

Vzbudila je pozornost

V svojo obrambo je Milanova kasneje objavila članek o tem, kako spolne stavke dejansko lahko delujejo. Taktika sicer sega že vse v čas stare Grčije, pred kratkim pa so jo uporabile tudi ženske v Liberiji.

Kot je povedala za Washington Post, jo veseli, da je njen tvit "osvetlil republikansko vojno proti ženskam in naši telesni avtonomiji".

V zadnjih tednih v Georgii potekajo protesti proti spornemu zakonu. Foto: Reuters
V zadnjih tednih v Georgii potekajo protesti proti spornemu zakonu. Foto: Reuters

"Zapomnite si moje besede, eden od teh zakonov bo pristal na vrhovnem sodišču in bo pomagal ovreči pravico do splava. In če se to zgodi, bo to neposredno prizadelo najbolj ogrožene ženske, ženske iz skupnosti z nižjimi dohodki in etničnih skupnosti," je dejala. "Moramo se postaviti proti moškim, ki bi radi upravljali z našimi telesi in žensk, ki so se borile za našo pravico spolne osvoboditve in telesne avtonomije, ne smemo vzeti za samoumevne."

Bojkot filmskih produkcij?

Spolni bojkot sicer ni edini, ki ga spodbuja Hollywood v odgovor na sprejetje sporne zakonodaje, navaja BBC. Tako je 50 igralcev, med njimi Amy Schumer, Christina Applegate, Alec Baldwin in Sean Penn, predlagalo bojkot vseh filmskih in TV-produkcij v Georgii.

Sorodna novica Hollywood (medlo) grozi z bojkotom Georgie zaradi spornega zakona o splavu

"Želimo si ostati v Georgii. A tega ne bomo storili tiho in naredili bomo vse, kar je v naših močeh, da preselimo našo industrijo v za ženske varnejšo zvezno državo, če bo zakon potrjen," so zapisali v pismu.

Pobudo je podprlo več igralcev in direktorjev neodvisnih studiev, spet drugi pa čakajo, da bi videli, kakšne pravne težave bi jim bojkot povzročil.

Filmske in televizijske produkcije so lani državno blagajno Georgie obogatile za kar 2,7 milijarde dolarjev, med drugim so tu snemali hollywoodske blockbusterje, kot sta Črni panter in Igre lakote, ter seriji Stranger Things in Živi mrtveci.