Foto: AP
Foto: AP

Zvezni sodnik Bruce Reinhart se je namreč odločil, da je treba sodni dokument, ki naj bi podrobno opisal razloge za preiskavo pravosodnega ministrstva, objaviti do opoldne po krajevnem času. Večina gradiva je po napovedih ostala tajna. Dokument je kljub temu pojasnil uraden razlog za preiskavo, osvetlil zasežene tajne dokumente in opozoril, da bi jih na Trumpovem posestvu lahko bilo še več.

Ministrstvo je svojo preiskavo opisalo kot "kriminalistično preiskavo v povezavi z nepravilnim odstranjevanjem in shranjevanjem tajnih podatkov v nedovoljenih prostorih ter nezakonitim skrivanjem ali odstranjevanjem vladne dokumentacije".

Med 38 stranmi dokumentov, na podlagi katerih je potekala preiskava posestva Donalda Trumpa, jih je 21 v večjem delu redaktiranih, od tega pa 13 popolnoma zatemnjenih. Vsebina dokumentov je zakrita tako zaradi zaščite prič kot tudi zaradi samega vodenja postopka, so pojasnili.

Med zanimivejšimi so tista, ki jih je Trump odnesel iz Bele hiše ob koncu predsedovanja in ki so bili maja letos predana nacionalnemu arhivu.

Od petnajstih takrat predanih škatel naj bi jih štirinajst vsebovalo zaupne podatke. Med zaseženimi dokumenti je bilo skupno 67 dokumentov z oznako "zaupno", 92 dokumentov z oznako "tajno" in 25 dokumentov z oznako "strogo tajno".

Sorodna novica Trump zahteva vrnitev zaseženih dokumentov, njegovi podporniki pozivajo k "državljanski vojni"

V dokumentu je bilo navedeno, da so škatle poleg dokumentov vsebovale "veliko tajnih zapisov" in nešteto časopisov, revij, fotografij, različnih zapiskov, predsedniške korespondence in osebnih informacij, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Najbolj skrb vzbujajoče je bilo, da so bili zapisi, označeni kot strogo zaupni, pomešani z drugimi zapisi in drugače neustrezno označeni," je zapisano v dokumentu, kjer preiskovalci dodajajo, da se zdi, da več dokumentov vsebuje ročno napisane opombe nekdanjega predsednika.

V sodnem dokumentu je bilo navedeno še, da obstajajo utemeljeni dokazi, da je bilo v prostorih Trumpovega floridskega posestva Mar-a-Lago še več tajnih dokumentov in da so bili tudi ti shranjeni na nezavarovanem mestu.

Iz objavljenega dokumenta so bili sicer odstranjeni podatki o zveznih agentih, vključenih v preiskavo, in o pričah, ki bi lahko bile po navedbah ministrstva v primeru razkritja njihove identitete deležne povračilnih ukrepov, ustrahovanja, nadlegovanja in celo groženj, kar bi lahko odvrnilo posameznike od tega, da bi se v prihodnosti javili in delili informacije, pomembne za preiskavo.

Preiskava, ker Trump dokumentov ni predal nacionalnemu arhivu

FBI je 8. avgusta preiskal posestvo Donalda Trumpa Mar-a-Lago na Floridi in zasegel škatle z zaupnimi dokumenti, ki jih republikanec kljub večkratnim zahtevam ni izročil oblastem.

Ameriški predsedniki morajo namreč vse svoje dokumente in spletno pošto predati vladni agenciji, imenovani nacionalni arhivi, Trump pa jih je ob odhodu s položaja januarja 2021 odnesel iz Bele hiše na Florido. Kakršne koli nepravilnosti zavrača, češ da je bila oznaka tajnosti z dokumentov umaknjena.

Trump, ki se spogleduje z idejo o kandidaturi na predsedniških volitvah leta 2024, je preiskavo označil za "lov na čarovnice". V četrtek je na svojem družbenem omrežju Truth znova zatrdil, da je nedolžen, in "radikalne levičarske demokratske tožilce" obtožil, da so "nezakonito preiskali njegovo hišo".