Ameriški pravosodni minister Merrick Garland. Foto: Reuters
Ameriški pravosodni minister Merrick Garland. Foto: Reuters

Po oceni ministrstva bi namreč objava lahko povzročila "nepopravljivo škodo" preiskavi, poudarili pa so še, da sta bila odredba za preiskavo in potrdilo o zaseženih dokumentih na Trumpovem posestvu Mar-a-Lago med racijo prejšnji teden že objavljena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar pa po njihovi oceni "obstajajo nujni razlogi, vključno z zaščito integritete tekoče preiskave kazenskega pregona, ki zadeva nacionalno varnost, ki podpirajo zapečatenje podlage za izdajo preiskovalnega naloga".

"Če bi bila izjava razkrita, bi služila kot načrt za vladno preiskavo, ki je v teku, in bi vsebovala posebne podrobnosti o njeni usmeritvi in verjetnem poteku, kar bi zelo verjetno ogrozilo prihodnje preiskovalne korake," so pojasnili na ministrstvu.

Podlaga naj bi namreč vsebovala "izjemno pomembna in podrobna preiskovalna dejstva" ter "zelo občutljive informacije o pričah, vključno s pričami, ki jih je zaslišala vlada", so še zapisali pri ministrstvu za pravosodje.

Potrdilo o zaseženih dokumentih med preiskavo Zveznega preiskovalnega urada (FBI) na posestvu Trumpa kaže na to, da so agenti tam zasegli 11 nizov zaupnih dokumentov, med njimi tudi takšne, ki so označeni kot posebej občutljivi, ker lahko ogrozijo nacionalno varnost ZDA. Še vedno ni jasno, za kakšne dokumente natančno gre.

Trump: Ukradli so mi potne liste

Trump, ki si prizadeva za ponovno kandidaturo za položaj predsednika leta 2024, je ostro obsodil racijo FBI-ja in zatrdil, da je bilo z vsega gradiva, zaseženega med preiskavo, že prej umaknjena oznaka tajnosti. Poleg tega je Trump v ponedeljek zatrdil, da so mu agenti FBI-ja med preiskavo posesti zasegli potne liste. Po poročanju ameriških medijev naj bi mu te sicer že vrnili.

"Vau! V raciji FBI-ja v Mar-a-Lagu so mi ukradli tri potne liste (enemu je potekla veljavnost), skupaj z vsem ostalim," je v odzivu na svoji družbeni platformi Truth dejal Trump. "To je napad na političnega nasprotnika na ravni, kakršne v naši državi še ni bilo. Tretji svet," je še dodal nekdanji ameriški predsednik.

Preiskava Trumpove posesti je sicer prvi primer preiskave doma nekdanjega ameriškega predsednika v okviru kazenske preiskave.

Potrdilo o odvzemu dokumentov, ki so ga agenti FBI-ja po preiskavi dali Trupovemu odvetniku, je bilo sicer javno objavljeno prejšnji petek.

Prav tako takrat objavljeni preiskovalni nalog medtem razkriva, da Trumpa preiskujejo zaradi odtujitve oziroma uničevanja uradnih dokumentov, oviranja preiskave in kršenja protivohunske zakonodaje. Grozi mu do tri leta zapora in prepoved kandidiranja za javne funkcije.

Ameriški mediji so na podlagi informacij od neimenovanih visokih vladnih virov že začeli ugibati, da naj bi šlo med drugim za jedrske skrivnosti, ki da naj bi jih Trump nameraval prodati Savdski Arabiji.

Preiskava proti nekdanjemu Trumpovemu odvetniku Rudyju Giulianiju