Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump. Foto: EPA
Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump. Foto: EPA

Zvezni sodnik Bruce Reinhart je odločil, da je treba dokument, ki naj bi podrobno opisal razloge za preiskavo pravosodnega ministrstva, objaviti do danes opoldne po tamkajšnjem času.

Večina gradiva pa bo kljub temu verjetno ostala tajna, saj je Reinhart ugodil zahtevi pravosodnega ministrstva, ki je navedlo, da je treba zaradi interesov preiskave določene podatke v dokumentu nujno zakriti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodnik se je pri odločitvi skliceval na javni interes zaradi preiskave na domu nekdanjega predsednika ZDA. Pravosodno ministrstvo je objavi necenzurirane različice nasprotovalo, saj trdi, da bi bila potrebna tako obsežna redakcija dokumentov, "da bi bilo preostalo razkrito besedilo brez kakršne koli pomembne vsebine".

Zvezni preiskovalni urad (FBI) je 8. avgusta preiskal Trumpovo posestvo Mar-a-Lago na Floridi in zasegel škatle z zaupnimi dokumenti, ki jih nekdanji republikanski predsednik kljub večkratnim zahtevam ni izročil oblastem.

Ameriški predsedniki morajo namreč vse svoje dokumente in spletno pošto izročiti vladni agenciji, imenovani nacionalni arhivi, Trump pa jih je ob odhodu s položaja januarja 2021 odnesel iz Bele hiše na Florido. Kakršne koli nepravilnosti zavrača, češ da je bila, kot pravi, oznaka tajnosti z dokumentov umaknjena.

Trump, ki se spogleduje z idejo o kandidaturi na predsedniških volitvah leta 2024, je preiskavo označil za "lov na čarovnice". V četrtek je na svojem družbenem omrežju Truth ponovno zatrdil, da je nedolžen, in obtožil "radikalne levičarske demokratske tožilce", da so "nezakonito preiskali njegovo hišo".