Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Kaliforniji se je samo v zadnjih štirih dneh število hospitalizacij podvojilo, število bolnikov na intenzivni negi pa potrojilo.

V tej zahodni zvezni državi so do zdaj našteli 6.356 primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo je 132 ljudi.

V New York pa je danes priplula vojaška ladja bolnišnica, ki bo lahko sprejela do 1000 bolnikov, ki niso okuženi s koronavirusom, s čimer naj bi razbremenila mestne bolnišnice.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ladja Comofort, ki je nazadnje podobno posredovala v New Yorku po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, bo začela sprejemati paciente za operacije in nego v 24 urah, druga podobna ladja, ki jo imajo ZDA, Mercy, pa to počne že od nedelje v Los Angelesu.

Trump opustil misel na odprtje do velike noči

Medtem predsednik ZDA Donald Trump še vedno pošilja državljanom mešana sporočila. V nedeljo je na Twitterju ugotavljal, da imajo njegove novinarske konference o koronavirusu večjo gledanost od najbolj priljubljenih zabavnih oddaj v ZDA. Doslej pa predsednik še ni izrazil prave empatije do vseh, ki so okuženi ali umirajo, in njihovih svojcev.

Nekaj dni se je poigraval z idejo, da bo do velike noči odpravil omejevalne ukrepe, a je od nje pod pritiskom naraščanja števila okužb in mrtvih odstopil in omejevalne ukrepe podaljšal do konca aprila. "Nič ne bi bilo slabše, kot da bi razglasili zmago, preden je zmaga dobljena," je poudaril. Omejitve so podaljšane do 30. aprila, manj kot 100 tisoč mrtvih pa "bo dobro opravljeno delo".

Sorodna novica V ZDA bi lahko umrlo od 100.000 do 200.000 okuženih
Če je še v torek ameriški predsednik govoril o veliki noči, ko bi bilo lepo, da se ZDA znova predajo delu, je zdaj omenil 1. junij kot datum, ko se bo začelo okrevanje. Foto: Reuters
Če je še v torek ameriški predsednik govoril o veliki noči, ko bi bilo lepo, da se ZDA znova predajo delu, je zdaj omenil 1. junij kot datum, ko se bo začelo okrevanje. Foto: Reuters

Na zelenici pred Belo hišo je Trump v nedeljo govoril popolnoma drugače kot v torek, ko je na glas razmišljal, da bi se lahko država znova odprla in s polno paro začela delati ob veliki noči, ki je letos 12. aprila.

ZDA prve po številu okuženih
V zadnjih dneh je namreč pandemija novega koronavirusa v ZDA dobila velik pospešek, s 143.532 potrjenimi okužbami je prva gospodarska velesila sveta tudi uradno postala svetovno žarišče izbruha. Bolezni covid-19 so pripisali 2.572 žrtev, od tega 1.026 v zvezni državni New York (univerza Johns Hopkins).

Vodja nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni pri nacionalnem inštitutu za zdravje Anthony Fauci je opozoril, da bi lahko covid-19 v ZDA zahteval več kot 100.000 žrtev. "Glede na to, kaj vidimo danes, bi rekel od 100.000 do 200.000."

Podaljšanje zveznih priporočil za en mesec
Na nedeljski novinarski konferenci je črnogledim napovedim moral pritrditi tudi Trump, ki je še pred tedni zmanjševal resnost pandemije. "Napovedni modeli ocenjujejo, da bo vrh stopnje smrtnosti najverjetneje dosežen v dveh tednih," je predvidevanja strokovnjakov ponovil Trump in oznanil, da se zvezna nujna priporočila za družbeno oddaljevanje podaljšujejo vse do 30. aprila.

Vojaška ladja bolnišnica Comfort. Foto: Reuters
Vojaška ladja bolnišnica Comfort. Foto: Reuters

Po prvotnem sklepu bi se sicer priporočene omejitve javnega življenja iztekle 15 dni od njihove objave – to je danes, v ponedeljek. Trump je pred dvema tednoma izdal navodilo Američanom, naj se ne družijo v skupinah, večjih od deset ljudi, ki pa se za celotne ZDA podaljšuje do konca aprila. Večina zveznih držav je medtem uvedla in še uvaja strožje ukrepe, med njimi je tudi zapiranje vsega poslovanja, ki ni nujno.

"Lahko pričakujemo, da bomo do 1. junija na poti do okrevanja," je nov časovni okvir za vnovičen polni zagon ameriškega gospodarstva in vsakdanjega življenja navedel Trump. Na konferenci je omenjal modele, po katerih bi lahko imeli v skrajnem primeru v ZDA tudi do 2,2 milijona žrtev novega koronavirusa, če ne bi izvajali omejevanja socialnih stikov.

Manj kot 100.000 žrtev = dobro opravljen posel
"Torej, če se držimo tega, potem govorimo o 100.000 – gre za grozljivo številko, mogoče nekaj manj – a do 100.000 žrtev, potem bomo vsi skupaj zelo dobro opravili svoje delo,"
je ocenil Trump, ki je priznal, da so ga šokirali prizori iz bolnišnice Elmhurst v Queensu, New Yorku, kjer je odrastel.

Vseeno pa ni priznal svojih napak in tega, da je podcenjeval pandemijo še pred nekaj dnevi. V značilnem slogu je šel v protinapad, med drugim je obtožil newyorške bolnišnice, da zahtevajo preveč zaščitnih mask in da pri tem nekaj ni prav, ter napeljal, da se izvaja preprodaja mask.

Namig, da zdravstveni delavci v New Yorku po bolnišnicah kradejo maske in jih nosijo domov, je užalil vse, ki se te dni na robu izčrpanosti bojujejo proti pandemiji.

Newyorški župan Bill de Blasio je dejal, da je taka izjava izjemno brezčutna, predsednik newyorškega združenja bolnišnic Kenneth Raske pa je dodal, da si ljudje v tem trenutku od predsednika zaslužijo kaj boljšega od namigov, da kradejo zaščitno opremo.

Zavarovalnice se počasi odpovedujejo doplačilom
Trump je sicer v nedeljo pohvalil dve veliki zdravstveni zavarovalnici, Cigna in Humana, ki sta sporočili, da svojim zavarovancem ne bosta računali običajnih doplačil, če se bodo zdravili zaradi novega koronavirusa. Nekaj podobnega je pred dnevi napovedala tudi zavarovalnica Aetna, Američani pa upajo, da se bodo nekaj milijardam dolarjev dobička morda odrekle tudi druge zavarovalnice.

Kronologija Trumpovih izjav o pandemiji

30. januarja: "Vse imamo zelo dobro pod nadzorom. V državi imamo zelo malo težav. V tem trenutku pet primerov in vsi ti ljudje uspešno okrevajo."

10. februarja: "Videti je, da bo do aprila, veste po teoriji, ko bo postalo topleje, čudežno vse izginilo."

27. februarja: "Izginilo bo. Nekega dne. Kot čudež bo izginilo."

17. marca: "Čutil sem, da bo pandemija, že dolgo, preden so to poimenovali pandemija. Vedno sem na to gledal kot zelo resno zadevo."

25. marca: "Relativno zelo hitro se bomo spet odprli ... Želel bi si, da se država znova odpre in zažene do velike noči."

30. marca: "Če bo do sto tisoč žrtev, potem bomo vsi skupaj zelo dobro opravili svoje delo."

Pelosi: Predsednik govoriči, ljudje umirajo
"Ne vem, kaj so mu rekli znanstveniki, kaj je vedel in kdaj. To je za razpravo, ko bo vsega konec. Ampak medtem ko predsednik govoriči, ljudje umirajo. Pred 20 dnevi je rekel, da je vse v najlepšem redu. Imeli smo 500 okužb in 17 smrti, danes imamo 100.000 okužb in 2000 mrtvih, ker nismo bili pripravljeni,"
je predsednika na CNN-u ostro kritizirala predsednice predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi. Po nedeljskem obratu v izjavah Trumpa so medije in splet preplavile pretekle Trumpove izjave, ko je zmanjševal nevarnost novega koronavirusa, pa tudi ko jo je vzel resno, je še vedno trdil, da bo do konca marca že vse mimo.