V ZDA je najbolj prizadeta zvezna država New York, kjer pa tudi izvajajo daleč največ testov. Foto: Reuters
V ZDA je najbolj prizadeta zvezna država New York, kjer pa tudi izvajajo daleč največ testov. Foto: Reuters

V ZDA se je število smrtnih primerov v samo treh dneh podvojilo. Do zdaj so potrdili več kot 124.000 okužb, umrlo je 2190 ljudi.

Vodja nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni pri nacionalnem inštitutu za zdravje Anthony Fauci je opozoril, da bi lahko covid-19 v ZDA zahteval več kot 100.000 žrtev. "Glede na to, kaj vidimo danes, bi rekel med 100.000 in 200.000," je ocenil za CNN.

Prav tako napoveduje, da se bo verjetno okužilo na milijone Američanov. Opozoril je še, da zmogljivosti testiranja v ZDA ostajajo šibke.

Žarišče New York

Preverjanje vozil z newyorško tablico. Številni Newyorčani se namreč odpravljajo na Florido, zaradi česar se oblasti bojijo velikega širjenja bolezni tudi tam. Foto: Reuters
Preverjanje vozil z newyorško tablico. Številni Newyorčani se namreč odpravljajo na Florido, zaradi česar se oblasti bojijo velikega širjenja bolezni tudi tam. Foto: Reuters

Žarišče izbruha je zvezna država New York, kjer so do danes potrdili 59.513 primerov, kar je skoraj polovica vseh v ZDA, umrlo pa je 965 ljudi.

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump že napovedal morebitno karanteno za zvezno državo New York, je newyorški guverner Andrew Cuomo to označil za nesmiselno potezo, zato si je premislil in dejal, da "to ne bo potrebno".

Trump je dejal, da so zadnjo odločitev, torej o nesprejetju karantene za New York, sprejeli po priporočilu posebne delovne skupine Bele hiše za novi koronavirus.

Namesto tega je center za obvladovanje bolezni preventivo izdal "resno opozorilo za potovanja" za New York, New Jersey in Connecticut: prebivalcem omenjenih treh zveznih držav so za prihodnjih 14 dni odsvetovali vsa nenujna potovanja. Izjema so zdravstveno osebje in dobavitelji hrane.

Predtem je Trump napovedal možnost vzpostavitve karantene za zvezno državo New York, New Jersey in dele Connecticuta. "Radi bi videli, da bi bil New York v karanteni, ker je žarišče. Razmišljam o tem." Kot je pojasnil, bi karantena lahko pripomogla k upočasnitvi širjenja novega koronavirusa v druge predele države. "Težave imajo na Floridi. Veliko Newyorčanov hodi tja. Tega ne želimo," je dejal.

Guverner ostro obsodil možnost karantene

Newyorčanov očitno ne čaka zaostritev ukrepov. Foto: Reuters
Newyorčanov očitno ne čaka zaostritev ukrepov. Foto: Reuters

Cuomo je napoved o karanteni označil za nesmiselno in "protiameriško". Kot je dejal, so v zvezni državi že uvedli ukrepe, podobne karanteni, kot je prepoved množičnega zbiranja, prebivalcem pa so tudi naročili, da morajo ostati doma.

Ostro pa nasprotuje popolni karanteni oz. zaprtju zvezne države. "Potem bi bili kot (kitajski) Vuhan in to ne bi imelo smisla," je dejal Cuomo. Prepričan je, da bi to pomenilo zlom trgov, zaradi česar se ameriško gospodarstvo po njegovem prepričanju ne bi pobralo "več mesecev, če ne celo let".

Kot poroča dopisnik RTV-ja iz ZDA Andrej Stopar, mediji zdaj ugibajo, kaj je želel Trump s karanteno. Številni Newyorčani namreč skušajo zapustiti mesto, s tem pa se veča tveganje širjenja okužb. Ponekod, v drugih zveznih državah, kot je recimo Rhode Island, policija ustavlja avtomobile z newyorškimi registrskimi tablicami in ljudi usmerja v karanteno.

S Trumpom se strinja tudi floridski guverner Ron DeSantis, kajti sever vzhodne obale z jugom še zmeraj povezuje veliko dnevnih letalskih povezav in ljudje se zatekajo na Florido, kjer živi veliko pripadnikov ranljive skupine starejših. V domovih za starejše število okužb še zmeraj raste, tako rekoč po vseh ZDA.

Umrl prvi zapornik

O prvi žrtvi poročajo tudi iz ameriških zaporov. V Louisiani je umrl 49-letni moški. V ZDA je zaprtih več kot 2,2 milijona ljudi, kar je največ na svetu.

Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo na hude posledice morebitnega širjenja novega koronavirusa v zaporih, sploh ker so številni zaporniki v tvegani skupini zaradi drugih zdravstvenih težav.

Karantene v New Yorku ne bo