Lokalne policiste v Ocampu so aretirali zvezni agenti. Foto: EPA
Lokalne policiste v Ocampu so aretirali zvezni agenti. Foto: EPA

64-letnega Fernanda Ángelesa Juáreza so neznani strelci ubili pred eno od njegovih posesti. Ángeles je tretji politik, ki so ga ubili v zahodni državi Michoacán v nekaj več kot tednu dni.

Zvezni agenti so v nedeljo zgodaj zjutraj aretirali vseh 27 policistov v mestu, prijet pa je bil tudi lokalni sekretar za javno varnost Óscar González García.

Kot poroča BBC, je bil Ángeles uspešen podjetnik z malo političnimi izkušnjami. Bil je kandidat levosredinske Stranke demokratične revolucije, ene glavnih mehiških strank.

Eden izmed njegovih najbližjih prijateljev Miguel Malagón je dejal, da Ángeles ni mogel prenašati toliko revščine, neenakosti in korupcije, zato se je odločil kandidirati.

Policisti skušali preprečiti aretacijo
Po njegovem umoru je tožilstvo vpletenosti obtožilo sekretarja Gonzáleza Garcío. Ko so zvezni agenti v soboto prišli v mesto, da bi ga aretirali, so jih ustavili lokalni policisti. Zato so se vrnili v nedeljo z okrepitvami in aretirali vse policiste v mestu ter njihovega šefa. Vse so vklenili in odpeljali na zaslišanje v glavno mesto zvezne države Morelio.

Tožilstvo policiste in Gonzáleza Garcío obtožuje povezav z organiziranim kriminalom v tej državi.

V Mehiki bodo v nedeljo predsedniške volitve in volitve senatorjev ter članov poslanske zbornice. Volitve bodo tudi na regionalni in lokalni ravni.