Tudi v zveznih državah, ki so bile v preteklosti razmeroma mirne, letos zaznavajo drastično povečanje število umorov. Foto: Reuters
Tudi v zveznih državah, ki so bile v preteklosti razmeroma mirne, letos zaznavajo drastično povečanje število umorov. Foto: Reuters

Gre za najvišjo številko, odkar so v Mehiki začeli zbirati tovrstne podatke, razlogi pa naj bi bili korupcija, šibko pravosodje in narkokarteli.

Al Džazira navaja mehiškega strokovnjaka na področju varnosti in kriminala v državi, Maria Gonzáleza Romána, ki je dejal, da ga porast v smrtnih primerih "ne preseneča". Rekordno število umorov pripisuje vojni v Mehiki, povezani z mamili, ki jo označuje za "nesmiselno". Kot je dejal, je to "posledica propadlih politikih".

Drug strokovnjak za varnost, Raúl Benítez Manaut, pa je dejal, da je pri večjem številu umorov vlogo odigrala tudi izročitev Joaquína Guzmána, mehiškega vodje narkokartela, znanega tudi kot El Chapo, ZDA januarja letos. Pojavljajo se namreč nove kriminalne organizacije, je dejal Manaut, druge pa izginjajo. V delih države, kjer je vladal precejšen mir, se zdaj bije "veliki boj" za nadzor, je še dodal.

Tudi v zveznih državah, ki so bile v preteklosti razmeroma mirne, letos zaznavajo drastično povečanje števila umorov. Tako se je število umorov v državi Baja California podvojilo.

Družine žrtev zahtevajo ukrepanje
Družine žrtev nasilja medtem pozivajo mehiško vlado, naj na tem področju naredi več. Leta 2014 je izginilo 43 študentov, ki so bili na poti na protest v mesto Iguala. Do zdaj so identificirali le ostanke dveh izmed njih.

Mehiške oblasti pravijo, da so študente skorumpirani policisti predali narkokartelu, ki jih je ubil in zažgal njihova trupla, njihovo sorodniki in aktivisti za človekove pravice pa dvomijo o oblastni različici dogodkov.