Prazna 5. avenija na Manhattnu. Foto: Reuters
Prazna 5. avenija na Manhattnu. Foto: Reuters

Novih hospitalizacij je bilo v zadnjih 24 urah v najbolj prizadeti ameriški zvezni državi v pandemiji le 488. Po ZDA so do zdaj glede na podatke Univerze Johnsa Hopkinsa našteli 1,333 milijona okužb, umrlo je 79.607 bolnikov, okrevalo pa je 216.000 ljudi.

Sorodna novica Podpredsednik Pence v samoizolaciji, a ostaja v Beli hiši

Cuomo je povedal, da si na začetku izbruha ni predstavljal, da jim bo do maja uspelo to, kar jim je. Z ukrepi jim je uspelo rešiti več tisoč življenj, je dejal, zdaj pa se položaj že toliko popravlja, da se konec tedna začenja postopno odpiranje države oziroma odpravljanje ukrepov. Lokalnim voditeljem je sporočil, naj se pripravijo na zagon gospodarstva, saj prehajajo iz prve faze boja, ki ga vodi država, v drugo fazo, ki jo bodo vodile regije oziroma lokalne skupnosti.

Newyorški guverner je marca odredil zaprtje vseh nenujnih dejavnosti, prebivalstvu pa je ukazal, naj ostane doma razen za nujne izhode. Rok trajanja ukaza poteče v petek. Na začetku bodo odprli dejavnosti z manjšim tveganjem, kot je vrtnarjenje, in dovolili rekreacijske športe, kot je tenis. Še naprej vsepovsod veljajo ukrepi, kot so zaščitne maske, omejevanje socialnih stikov in redno čiščenje.

Andrew Cuomo je obenem kritiziral zvezno vlado, ki se je osredotočila na Kitajsko, novi koronavirus pa je medtem v New York prišel že januarja iz Evrope in se širil. Foto: Reuters
Andrew Cuomo je obenem kritiziral zvezno vlado, ki se je osredotočila na Kitajsko, novi koronavirus pa je medtem v New York prišel že januarja iz Evrope in se širil. Foto: Reuters

Najprej se bodo odpirale regije, kjer je najmanj okužb, torej daleč od mesta New York, kjer so do zdaj potrdili več kot 184.000 okužb, glede mrtvih pa ni uradne soglasne statistike. Številke so trenutno od 14.000 do 20.000. Država New York za mesto šteje manj mrtvih, mesto pa skupaj z Univerzo Johnsa Hopkinsa šteje tudi najverjetnejše smrti zaradi covida-19, ki niso potrjeni s testi. V državi New York je po podatkih te univerze 335.000 okuženih in 26.641 mrtvih. Okrevalo je 58.000 ljudi.

Sorodna novica Obama ameriški odziv na pandemijo označil za "kaotično katastrofo"

V New Yorku se pandemija zaradi ukrepov umirja, po drugih delih ZDA pa narašča. Cuomo je poleg zvezne vlade kritiziral tudi kolege iz drugih držav, ki hitijo z odpiranjem. V New Yorku bodo na primer vzpostavili regionalne nadzorne centre za spremljanje pandemije in ko bodo okužbe narasle, se bodo znova sprožili ukrepi.

Za hitrejše odpiranje ZDA se zavzema ameriški predsednik Donald Trump, ki obtožuje demokrate, da zavirajo odpiranje gospodarstva iz političnih razlogov. Posebej je napadel demokratskega guvernerja Pensilvanije Toma Wolfa in tvitnil, da si prebivalstvo te zvezne države želi svobode. "Če bi bilo po njihovo, bi z odpiranjem čakali vse do volitev. Ne igrajte se politike. Bodite varni, hitro se premikajte," je zapisal Trump.