Petkov test Katie Miller na okužbo z novim koronavirusom je bil pozitiven. Foto: Reuters
Petkov test Katie Miller na okužbo z novim koronavirusom je bil pozitiven. Foto: Reuters

V Beli hiši vsak dan testirajo vse, ki pridejo v stik z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom ali Penceom. Millerjeva, ki je poročena s Trumpovim svetovalcem Stephenom Millerjem, je bila v četrtek še negativna, v petek pa že pozitivna. Po Trumpovem osebnem strežniku je to druga okužba v tem tednu v Beli hiši, kjer ni obvezno nositi mask, omejevanje socialnih stikov pa se le priporoča.

Vsak dan vsem uslužbencem sicer merijo telesno temperaturo. Po okužbi Millerjeve so s Penceovega letala pred potjo podpredsednika v Iowo izkrcali šest ljudi, ki so bili v stiku s tiskovno predstavnico. Vsi so bili pozneje na testu negativni. Trump je sicer v petek dejal, da ga širjenje okužb v Beli hiši ne skrbi.

Kritike na račun župana New Yorka

Senatni demokrati predlagajo, da bi vsakemu izplačevali po 2000 dolarjev na mesec, dokler traja pandemija, in še tri mesece po njenem koncu. Četudi se republikanci s tem ne strinjajo, pa nov sveženj pomoči ni izključen. Foto: Reuters
Senatni demokrati predlagajo, da bi vsakemu izplačevali po 2000 dolarjev na mesec, dokler traja pandemija, in še tri mesece po njenem koncu. Četudi se republikanci s tem ne strinjajo, pa nov sveženj pomoči ni izključen. Foto: Reuters

V ZDA so do zdaj potrdili 1,284 milijona okužb, za posledicami covida-19 pa je umrlo 77.180 bolnikov. Newyorški guverner Andrew Cuomo je medtem sporočil, da se je število mrtvih v zvezni državi v četrtek znova zmanjšalo. V zadnjem dnevu je umrlo 216 ljudi, število novih hospitalizacij na dan pa ostaja pri okoli 600. V New Yorku se je skupaj okužilo 330.400 oseb, umrlo pa jih je 26.243.

Pod udarom je župan mesta New York Bill de Blasio, potem ko je mestna policija objavila statistiko o kaznih in aretacijah zaradi kršenja pravil družbenega distanciranja, ki kažejo na globok rasni prepad. Od 347 izdanih kazni od sredine marca do začetka maja jih je policija 304 odmerila temnopoltim in Latinskoameričanom.

Zvezne države še naprej odpirajo gospodarsto

Havaji v četrtek niso poročali o nobeni novi okužbi, kar se je nazadnje zgodilo 13. marca, ko je imelo to tihomorsko otočje le dva okužena. Na Havajih so konec marca uvedli ukrepe proti koronavirusu z ukazom prebivalstvu, naj ostane doma, plaže so zaprte, obiskovalci pa morajo za dva tedna v karanteno. Na Havajih so do zdaj ugotovili 629 okužb, umrlo je 17 ljudi.

V Las Vegasu so lastniki frizerskih salonov, brivnic in podjetje za organizacijo dogodkov skupaj z zdravnikom in bolnikom, ki bi se rad zdravil za covidom-19, vložili tožbo proti guvernerju države Stevu Sistolaku zaradi ukrepov proti pandemiji. Tožba trdi, da je zlorabil pooblastila in kršil ustavo. V Nevadi se je do zdaj okužilo 5920 ljudi, umrlo pa 294.

Sorodna novica Brez dela okrog 22 odstotkov ameriškega prebivalstva delovne starosti

Pod pritiskom je tudi guverner Louisiane John Bel Edwards, ki ga republikanci silijo v odpravo ukrepov proti pandemiji. Edwards je napovedal, da bodo imeli do konca naslednjega tedna 250 sledilcev okužb za spremljanje bolnikov in ljudi, s katerimi so bili v stiku. O odpiranju gospodarstva se bo odločil 16. maja. V Louisiani se je do zdaj okužilo 30.900 ljudi, umrlo pa jih je 2227.

Stopnja brezposelnosti aprila 14,7- odstotna

Ukrepi proti koronavirusu povzročajo veliko gospodarsko škodo, kar je pokazalo poročilo ministrstva za delo o stopnji brezposelnosti in zaposlovanju v aprilu. Stopnja brezposelnosti je aprila dosegla 14,7 odstotka, kar je 10,3 odstotne točke več kot marca in največ po začetku zbiranja podatkov leta 1948. Ukinjenih je bilo 20,5 milijona delovnih mest, s čimer je pandemija izbrisala praktično vsa delovna mesta, ustvarjena v preteklem desetletju.

Kongresni demokrati želijo potrditi nov sveženj pomoči posameznikom, podjetjem in zveznim državam, vendar pa je Trump izjavil, da se mu s tem ne mudi. Kongresne republikance skrbi naraščanje proračunskega primanjkljaja in javnega dolga, ki je prerasel 25.000 milijard dolarjev. Kongres je do zdaj potrdil že več kot 2000 milijard dolarjev pomoči, pri čemer je vsak posamezni davkoplačevalec v ZDA dobil po 1200 dolarjev.