Biden si je iz helikopterja ogledal opustošenje, ki ga je povzročil Ian, potem pa nagovoril zbrane v Fory Myersu. Foto: Reuters
Biden si je iz helikopterja ogledal opustošenje, ki ga je povzročil Ian, potem pa nagovoril zbrane v Fory Myersu. Foto: Reuters

Biden in DeSantis, za katerega so vse bolj glasne govorice, da bi lahko bil republikanski protikandidat na naslednjih predsedniških volitvah čez dve leti, sta glede vrste političnih vprašanj, kot so cepljenje, pravica do splava in pravice LGBT-skupnosti, na nasprotnih bregovih, tokrat pa sta razlike pustila ob strani in se posvetila oceni ponekod močno razrušene Floride.

Biden je med ogledom močno prizadetega Fort Myersa napovedal zvezno pomoč pri čiščenju in obnovi, ki bi lahko davkoplačevalce stala več deset milijard dolarjev in trajala več let. Prve ocene škode na Floridi se gibljejo okrog 100 milijard dolarjev, kar pomeni, da bo Ian četrti najdražji orkan v zgodovini ZDA.

Danes imamo samo eno nalogo, in sicer da zagotovimo prebivalcem Floride, da dobijo vse, kar potrebujejo za popolno in temeljito okrevanje.

Joe Biden

"Gospod predsednik, dobrodošli na Floridi. Cenimo skupno sodelovanje na različnih ravneh vladanja," je dejal DeSantis, ki je sicer pogosto oster do Bidna. "Skupaj smo v tem," je odvrnil Biden in pohvalil guvernerjevo delo. "Tesno sodelujeva. Čeprav imava zelo različni politični filozofiji."

Orkan Ian je zahteval več kot 100 žrtev, natančne številke še vedno niso znane, in je, kot se razkriva, najhujši orkan v zadnjih 90 letih. Pet dni po tem, ko je orkan pustošil po Floridi, je brez elektrike še vedno skoraj 400.000 domov in podjetij. Kot je dejal DeSantis, je bilo izvedenih več kot 2500 reševanj, pregledali so skoraj 100.000 objektov, prebivalcem so razdelili 45 milijonov steklenic vode.

Biden je svoj obisk začel s trditvijo, da je orkan jasno pokazal, da so podnebne spremembe resničnost in da se je treba z njimi spoprijeti. Nekateri republikanci namreč obstoj podnebnih sprememb zanikajo. "Mislim, da je ena stvar, ki se je z Ianom vendarle končala, razprava o tem, ali so podnebne spremembe resnične ali ne in ali je treba kaj storiti glede tega."

Strokovnjaki pravijo, da je posledica podnebnih sprememb to, da so orkani močnejši, z več vetra in več padavin.

Biden je poudaril višino finančne pomoči, ki jo bo Florida dobila v okviru zvezne pomoči za obnovo po orkanu, kamor spada tudi 13 milijard dolarjev v naslednjih petih letih, namenjenih za obnovo avtocest in mostov. "Ključna je boljša in močnejša gradnja, da bo lažje kljubovati naslednjemu orkanu. Ne moremo graditi na način kot nekoč. Treba je zgraditi bolje, kajti vemo, da nas čakajo novi izzivi."

Deanne Criswell iz zvezne agencije za izredne razmere je dejala, da bo zvezna vlada za odpravo škode po orkanu namenila več milijard dolarjev. "Še vedno smo v fazi reševanja življenj in stabilizacije osnovnih razmer. Ocena dejanske škode na infrastrukturi se šele začenja. Štela se bo v milijardah," je dejala na krovu predsedniškega letala Air Force One.

Tako Criswell kot Biden sta opozorila, da se bo floridska zavarovalniška industrija znašla pod velikim pritiskom. "Dejstvo je, da je v zveznih državah, kot je Florida, kjer imajo več naravnih katastrof, kot so poplave in orkani, zavarovalniška industrija zelo obremenjena." Ob tem je napovedal premislek o ohranitvi zavarovalniške industrije v teh državah.

Ian je na Floridi prizadel močno poseljena območja. Foto: Reuters
Ian je na Floridi prizadel močno poseljena območja. Foto: Reuters

Med več kot 100 žrtvami, ki jih je terjal Ian, je tudi Nishell Harris - Miles. S prijateljicami je najela hišo v Fort Myersu, da bi praznovale svoj 40. rojstni dan. Usodnega dne je voda začela hitro naraščati, zaradi česar je žimnico, na katero so se stisnile vse štiri, dvignilo ob strop. Potem se je zrušil strop, žebelj se je zabil v Nishellin vrat, kar je bilo zanjo usodno. "Nene je umrla prav tukaj z nami," je dejala njena prijateljica 48-letna Chanel Maston.

Biden je dejal, da bi bil lahko orkan Ian najsmrtonosnejši orkan v zgodovini Floride, a je DeSantis dejal, da se številke smrtnih žrtev ne bodo približale letu 1928, ko je orkan zahteval 2500 smrtnih žrtev. Večina žrtev Iana se je utopila, poroča Washington Post.