Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po navedbah ameriškega geološkega centra USGS je bilo žarišče potresa na globini 10 kilometrov, v okolici mesta Petit Trou de Nippes, približno 125 kilometrov zahodno od prestolnice Port-au-Prince. Sledilo je več relativno močnih popotresnih sunkov z magnitudami okoli 5.

Razsežnosti škode še niso popolnoma znane, je pa že jasno, da bo uničenje veliko. Prav tako oblasti opozarjajo, da bo število smrtnih žrtev najverjetneje še naraslo. "Lahko potrdim, da so smrtne žrtve, ne morem pa še podati točnega števila mrtvih," je za AFP kmalu po potresu povedal Jerry Chandler, haitijski direktor civilne zaščite. Pozneje so pristojni sporočili, da so do sobote zvečer potrdili 304 smrtne žrtve, ranjenih je več kot 1800 ljudi, navaja Reuters. Predsednik vlade Ariel Henry je pozval prebivalce k "enotnosti v teh dramatičnih razmerah". Prvo pomoč je Haitiju že obljubil ameriški predsednik Joe Biden.

Foto: EPA
Foto: EPA

Bolnišnice preplavljene z ranjenci

"Uničenih je veliko domov, ljudje so mrtvi, nekaj pa jih je v bolnišnici," je novinarjem povedala Christella Saint Hilaire, ki živi blizu epicentra potresa.

Novinar časopisa Le Nouvelliste Frantz Douval je objavil več fotografij porušenih domov v kraju Cayes, ob tem pa zapisal, da tamkajšnja bolnišnica poka po šivih.

"Glavna bolnišnica v Cayesu je na robu zmogljivosti. Ogromno je ranjenih," je tvitnil.

Haiti, najrevnejšo državo na zahodni polobli, pogosto stresejo močni potresni sunki.

Država si še vedno ni opomogla od rušilnega potresa leta 2010 z magnitudo 7,0, v katerem je umrlo okoli 200.000 ljudi, več kot 300.000 pa je bilo poškodovanih, okoli milijon ljudi je ostalo brez strehe nad glavo.

Haiti se poleg tega spoprijema tudi z nenehno politično in varnostno krizo, kar prav tako vpliva na spopadanje z naravnimi katastrofami in na pomoč ljudem. Državo je julija pretresel tudi atentat na predsednika Jovenela Moiseja.

Rušilni potres na Haitiju