28-letna napadalka je bila v preteklosti učenka prezbiterijanske šole. Foto: Reuters
28-letna napadalka je bila v preteklosti učenka prezbiterijanske šole. Foto: Reuters

V napadu so bili ubiti trije devetletniki, dve deklici in deček, ter ravnateljica, učiteljica in hišnik.

Policija nagiba za napad ni javno razkrila, so pa pridobili manifest napadalke, ki se je na napad pripravila z načrtom šole in napada. V šolo je vdrla skozi stranska steklena vrata.

Oborožena je bila z dvema polavtomatskima puškama in pištolo. Orožje naj bi bilo kupljeno popolnoma zakonito v okolici Nashvilla.

Policija se je na napad odzvala hitro, 14 minut po klicu na nujno številko sta dva policista napadalko ubila.

Napadalko so identificirali kot transspolno osebo Audrey Hale. Njena spolna opredeljenost v času napada in pred njim ni popolnoma jasna.

V preteklosti je bila učenka šole The Covenant, ki jo je ustanovila prezbiterijanska krščanska ločina in ima 200 šolarjev in 50 zaposlenih.

Oborožena je bila z dvema polavtomatskima puškama in pištolo. Foto: Reuters
Oborožena je bila z dvema polavtomatskima puškama in pištolo. Foto: Reuters

Osmi napad na šolah z več kot štirimi žrtvami

Pred tem novim nasiljem na ameriški šoli je bilo po podatkih tiskovne agencije AP in časopisa USA Today od leta 2006 na ameriških osnovnih šolah sedem podobnih množičnih napadov z najmanj štirimi mrtvimi. V vseh prejšnjih primerih so bili strelci moški.

Podatki omenjenih medijev ne vključujejo primerov, ko so na šolah v strelskih napadih umrle manj kot štiri osebe. Takih napadov je veliko in samo prejšnji teden sta se v dveh dneh drugo za drugim zgodili streljanji na šolah v Denverju v Koloradu in na območju Dallasa v Teksasu.

Nashville je bil v zadnjih letih večkrat priča nasilju, vključno z napadom na božični dan leta 2020, ko je bilo v središču zgodovinskega središča Music City namerno razstreljeno počitniško vozilo, pri čemer je bil napadalec ubit, tri osebe pa poškodovane.

Biden znova pozval k prepovedi polavtomatskega orožja

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je po zadnji tragediji dejala, da je treba nekaj storiti. "Predsednik ponovno poziva kongres, naj nekaj stori, preden bo še en otrok nesmiselno ubit v nasilju s strelnim orožjem, ki ga je mogoče preprečiti," je dejala.

Oglasil se je tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je streljanje označil za bolno in dejal, da nasilje s strelnim orožjem trga samo dušo naroda. Pohvalil je policijo za hitro ukrepanje in ponovno pozval kongres, naj prepove jurišne oziroma polavtomatske puške.

Po tragediji je Biden v spomin na žrtve nesmiselnega nasilja, kot se je izrazil sam, ukazal spustiti zastave pred zveznimi poslopji na pol droga do konca meseca.

V ZDA po napadu v Nashvillu pozivi k omejitvi orožja