Venezuelske oblasti so znova ovrednotile valuto in jo poimenovale suvereni bolivar. Foto: Reuters
Venezuelske oblasti so znova ovrednotile valuto in jo poimenovale suvereni bolivar. Foto: Reuters
Venezuela
Grafit v Caracasu: Ljudstvo umira od lakote. Za zdaj ni poročil o novem nasilju na ulicah ali protestih, je pa po državi razporejeno večje število pripadnikov varnostnih sil. Foto: Reuters
Potresa v Venezueli in na otoku Trinidad

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je v ponedeljek predstavil bankovce vnovič ovrednotene in poimenovane valute "suvereni bolivar", v torek pa so stopili v veljavo. Zaradi prilagajanja novi valuti so številni delavci ostali doma.

Stari valuti so odvzeli pet ničel, kar pomeni, da izdelek, ki je prejšnji mesec stal 2,5 milijona "močnih bolivarjev", zdaj stane 25 "suverenih bolivarjev". Vlada pravi, da bo nova valuta ustavila visoko inflacijo, kritiki pa svarijo, da bi lahko krizo celo poslabšala.

BBC medtem poroča, da so prebivalci glavnega mesta Caracas dejali, da so lahko v torek na bankomatih dvignili le 10 suverenih bolivarjev.

Pred tem so bila mesto po Venezueli tako rekoč prazna, saj so ljudje na vsak način skušali dobiti nove bankovce. Zmeda in gospodarska negotovost sta zamrznili celo črni trg z dolarji.

Vlada je sicer ob zamenjavi bankovcev oznanila še nekaj drugih pomembnih gospodarskih sprememb, tudi dvig davka na dodano vrednost in zmanjšanje obsežnih subvencij za gorivo.

Maduro je še dejal, da bo nova valuta vezana na petro, kriptovaluto, za katero vlada pravi, da je vezana na venezuelske zaloge nafte, ki so sicer največje na svetu. ZDA so ameriškim državljanom prepovedale trgovanje s petrom, ena od spletnih strani za kriptovalute ICOindex.com pa je petro označila za "prevaro". Francoska tiskovna agencija AFP navaja ekonomista Luisa Vicenteja Leóna, ki je dejal, da je vezava bolivarja na petro vezava na nič.

Venezuela na udaru ameriških sankcij
Ameriški predsednik Donald Trump je odredil sankcije, ki Američanom prepovedujejo, da od venezuelske države ali državnega naftnega podjetja PDVSA kupujejo obveznice. Ker prihodki od nafte predstavljajo okoli 95 odstotkov venezuelskih prihodkov od izvoza, kar omogoča uvoz dobrin, kot so hrana in zdravila, sankcije, povezane z nafto dodatno povečujejo težave Venezuelcev.

Državo stresel potres, ki je povzročil le paniko
Medtem je severovzhod države v torek stresel močan potres z magnitudo 7,3, ki pa je povzročil le malo škode. Za zdaj z območja poročajo predvsem o paniki, ki je nastala med prestrašenimi prebivalci.

Po navedbah ameriškega seizmološkega centra USGS je potres severovzhodno obalo Venezuele stresel ob 17.30 po krajevnem času (23.30 po srednjeevropskem). Epicenter je bil na obali zvezne države Sucre na globini 123 kilometrov.

Potres je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodobra pretresel stavbe na območju in prestrašil prebivalce, ki so pohiteli na plano, poročil o kakšni večji škodi ali ranjenih pa za zdaj ni. Kot je povedal notranji minister Néstor Reverol, so potres čutili v več zveznih državah, doslej pa so dobili poročila le, da je nekaj stavb strukturno poškodovanih, še poroča AFP.

Potresa v Venezueli in na otoku Trinidad