Policija domneva, da je šlo pri napadu za zločin iz sovraštva. Foto: Reuters
Policija domneva, da je šlo pri napadu za zločin iz sovraštva. Foto: Reuters

Eaton, ki so ga ujeli v nedeljo zvečer, danes pa se je na sodišču izrekel za nedolžnega, se je približal fantom v središču Burlingtona, brez besed potegnil pištolo in jih ustrelil. Dva je zadel v trup, enega v noge, vsi trije pa ostajajo na zdravljenju.

Ameriško arabski odbor proti diskriminaciji (ADC) trdi, da je moški napadel študente, ker so Palestinci, poroča časopis Washington Post. Kot dodaja časopis, sta dva ustreljena ameriška državljana, tretji pa ima dovoljenje za delo in bivanje v ZDA.

ADC je sporočil, da gre za študente univerze Burlington, ter kolidža Haverford in Trinity. V Burlington so prišli preživet praznik zahvalni dan pri babici enega od njih.

Policija v Burlingtonu preiskuje, ali je šlo za napad na osnovi etničnega izvora žrtev, kar bi pomenilo, da napadalca čaka višja kazen. Zločine iz sovraštva potem preiskuje in preganja zvezna policija, na državni ravni pa bodo obtoženega preganjali zaradi poskusa umora ali umora, če katera od treh žrtev ne preživi.

Washington Post navaja, da je število groženj in napadov tako na arabske oziroma muslimanske Američane kot Jude v ZDA naraslo, odkar so pripadniki Hamasa 7. oktobra napadli Izrael, ta pa je odgovoril z napadom na Gazo. Sredi oktobra je moški v Illinoisu zabodel in ubil šestletnega palestinskega dečka in hudo ranil njegovo mamo.

Strelski napad na palestinske študente v ZDA