Poslopje kongresa. Foto: Reuters
Poslopje kongresa. Foto: Reuters

Kot poroča portal Politico, je za vojsko namenjenih 886 milijard dolarjev. Za nevojaške dejavnosti pa bodo glede na izjavo Johnsona namenjene 704 milijarde, glede na izjavo Schumerja pa 772 milijard dolarjev, poroča BBC.

Schumer in Johnson sta se dogovorila o proračunskem okviru, zdaj pa se začenjajo pogajanja o delitvi sredstev. Dogovor o tem je za večji del zveznih ministrstev potreben do 19. januarja, ko poteče začasno financiranje, o katerem so se dogovorili lani.

Ameriško proračunsko leto 2024 se je namreč začelo 1. oktobra lani, kongres pa proračuna ni potrdil in vlada deluje po zakonu o začasnem financiranju. Za ministrstva za kmetijstvo, transport, energijo, veterane in nekatera druga se to izteče 19. januarja, za preostala, med katerimi je tudi obrambno ministrstvo, pa 2. februarja.

Schumer je po potrditvi proračunskega okvira dejal, da je to dober dogovor za demokrate in državo, predsednik države Joe Biden pa je sporočil, da je to korak proti preprečitvi nepotrebne prekinitve financiranja vlade in zaščiti nacionalnih prioritet.

"Dogovor zavrača globoke reze v programe, ki pomagajo delovnim družinam in tlakuje pot za potrditev rednega letošnjega proračuna," je med drugim sporočil Biden.

Johnson se je svoji poslanski skupini pohvalil, da je med pogajanji dosegel nekaj zmanjšanja porabe, vendar ni jasno, ali se mu bodo fiskalno najbolj konservativni republikanci v predstavniškem domu uprli in skušali spodkopati dogovor, ki ga demokrati hvalijo. Nekateri republikanci so dogovor že označili za "popoln neuspeh".

Johnson med drugim poudarja, da mu je v proračun uspelo vrniti šest milijard dolarjev, ki jih niso porabili v boju proti covidu-19, in 20 milijard dolarjev, ki bi sicer šli zvezni davkariji za pregon davčnih utaj.

Dogovor bosta morala potrditi predstavniški dom in senat ameriškega kongresa. V prvem imajo večino republikanci, v drugem pa demokrati, zato bo potrebno soglasje obeh strank.

Medtem pa še vedno ni dosežen dogovor o ločenem zakonu, ki vključuje dodatnih 50 milijard dolarjev pomoči Ukrajini. Do zdaj so ZDA tej državi od začetka vojne z Rusijo februarja lani sicer namenile več kot 100 milijard dolarjev vojaške, humanitarne in gospodarske pomoči.