Foto: EPA
Foto: EPA

Zakon o izredni porabi bo sprejet na začetku prihodnjega leta. O obrambnem proračunu je bil dogovor dokončno doseženi prejšnji teden, ko sta oba domova kongresa potrdila predlog zakona.

Tokratni obrambni proračun je za 25 milijard dolarjev višji od tistega v proračunskem letu 2023, ima pa več zanimivih določil.

Eno od njih predsedniku ZDA prepoveduje enostranski umik ZDA iz članstva v zvezi Nato. Nihče od kongresnikov tega noče javno komentirati, vsem pa je jasno, da je to varovalka, če bi Donald Trump zmagal na predsedniških volitvah.

Proračun prinaša za 5,2 odstotka višje plače vojakom, demokrati so ubranili politiko Pentagona, da se ženskam povrnejo potni stroški za opravljanje umetne prekinitve nosečnosti. Mornarica bo dobila nove ladje, zračne sile nova letala. Ukrajini je za začetek namenjenih 300 milijonov dolarjev, zvezna policija FBI pa bo lahko še naprej brez sodnega naloga prisluškovala tujcem in Američanom v imenu vojne proti terorizmu.

Republikanci in demokrati se zadnja leta v kongresu pravočasno dogovorijo le glede porabe za obrambo, vse drugo pa se ureja z izrednimi zakoni, ki nadaljujejo porabo iz prejšnjega leta. Sledijo grožnje s prekinitvijo financiranja zvezne vlade.