Foto: EPA
Foto: EPA

Predsedujoča odboru Carolyn Maloney je poslala pisma s pozivom za pojasnila podjetjem Abbott Nutrition, Mead Johnson Nutrition, Nestle USA in Perrigo.

V pismu piše, da je pomanjkanje nadomestnega mleka "grožnja za zdravje in ekonomsko varnost novorojenčkov in družin v skupnostih po vsej državi, še posebej za tiste z nižjimi prihodki, ki so zgodovinsko izkusile zdravstvene neenakosti, vključno s prehransko negotovostjo".

Preiskava se bo med drugim osredotočila tudi na morebitno prirejanje cen.

Pomanjkanje nadomestnega mleka so povečale zamude pri dobavah in zgodovinska inflacija, zaradi česar je po državi za 40 odstotkov manj tega izdelka.

Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje nalezljivih bolezni, agencije za javno zdravje, se je v ZDA v letu 2020 manj kot polovica dojenčkov v prvih treh mesecih življenja hranilo izključno z dojenjem.

Predsednik Joe Biden se je v četrtek sestal z vodjami proizvajalcev in prodajalcev nadomestnega mleka in jih pozval, naj naredijo, kar lahko, da družinam zagotovijo dostop do tega proizvoda.

Okoli polovica vsega nadomestnega mleka v ZDA ljudje kupijo s pomočjo zveznega prehranskega programa za ženske, dojenčke in otroke (WIC). Cel trg nadomestnega mleka je vreden okoli štiri milijarde dolarjev.

Bela hiša bo ponovno sprejela smernice, ki jih je sprejela že februarja, za zvezne države. Te naj bodo bolj fleksibilne in naj omogočijo uporabo sredstev programa WIC za nakup širšega nabora izdelkov.