Karavano je v vasi Vado Hondo pričakalo 3000 pripadnikov gvatemalskih varnostnih sil. Foto: Reuters
Karavano je v vasi Vado Hondo pričakalo 3000 pripadnikov gvatemalskih varnostnih sil. Foto: Reuters

Gvatemalske oblasti so sporočile, da je od petka v državo vstopilo od 7000 do 8000 prebežnikov. V vasi Vado Hondo na vzhodu države je karavano pričakalo okoli 3000 pripadnikov varnostnih sil.

Izbruhnili so spopadi med prebežniki in policisti, ki so uporabili palice, solzivec in plašilne granate, poroča Reuters.

Karavana naj bi skušala na poti proti ZDA vstopiti v Mehiko, ki je že sporočila, da nasprotuje "nepooblaščenemu vstopu v državo", in okrepila varovanje južne meje.

Mehiško zunanje ministrstvo je države Srednje Amerike pozvalo, naj zaustavijo karavano, pri čemer se sklicujejo na omejevanje širjenja covida-19.

Gvatemalska vlada je še sporočila, da so okoli tisoč prebežnikom onemogočili vstop iz Hondurasa.

Sicer gre za prvo večjo skupino prebežnikov na poti iz Srednje Amerike v ZDA. Deutsche Welle je poročal, da je mesto San Pedro Sula v Hondurasu zapustilo do 3000 prebežnikov, ki nameravajo pešačiti do ZDA.

Ameriška meja tudi pod Bidnom ostaja zaprta

Čez tri dni naj bi vodenje Združenih držav Amerike prevzel novi predsednik Joe Biden, ki je napovedal bolj human pristop do migracij od Donalda Trumpa, vendar prve izjave njegovih uradnikov ne kažejo na spremembe.

"Premagovanje izzivov, ki so jih ustvarile kaotične in krute politike v zadnjih štirih letih, in izzivov covida bo trajalo nekaj časa. Pot v ZDA ostaja izredno nevarna in ljudje v regiji ne bi smeli verjeti laži, da bo naša meja prihodnji mesec odprta za vse," je za Reuters povedal neimenovani predstavnik Bidnove administracije.

Nova administracija bo po besedah uradnika sicer skušala obravnavati vzroke migracij, razširiti zakonite poti in premisliti strategijo azilnih postopkov.

Prebežniki se združujejo v t. i. karavane zaradi varnosti pred tolpami. Foto: EPA
Prebežniki se združujejo v t. i. karavane zaradi varnosti pred tolpami. Foto: EPA

Rdeči križ opozarja na epidemijo, nasilje, nesreče ...

Mednarodni odbor Rdečega križa je v petek opozoril, da se ljudje v Srednji Ameriki spopadajo s "kombinacijo covida-19, družbene izključenosti, nasilja in nesreč, povezanih s podnebnimi spremembami". Novembra sta Srednjo Ameriko prizadela tudi dva zaporedna orkana.

Od oktobra 2018 se je iz Hondurasa proti ZDA napotilo več kot deset t. i. karavan. Vsaj štiri izmed njih so štele po 3000 ljudi, vse pa so na koncu poti naletele na tisoče ameriških obmejnih policistov in vojakov.

Administracija predsednika Trumpa je sklenila dogovore z Gvatemalo, Hondurasom in Salvadorjem, ki določa, da morajo prebežniki, ki želijo priti v ZDA, za azil zaprositi v eni od teh držav, sicer jih lahko pošljejo nazaj, ko pridejo do ameriške meje.