V ZDA so se nemudoma po razsodbi pred vrhovnim sodiščem zbrali številni protestniki. Foto: AP
V ZDA so se nemudoma po razsodbi pred vrhovnim sodiščem zbrali številni protestniki. Foto: AP

Vatikanska Akademija za življenje je sporočila, da je današnja razsodba ameriškega vrhovnega sodišča izzvala celotni svet, da globoko razmisli o življenjskih vprašanjih. Ob tem so poudarili, da se obramba človeškega življenja ne more omejiti na pravice posameznikov, ker je življenje "stvar širokega družbenega pomena".

"To, da je velika država z dolgo demokratično tradicijo spremenila svoje stališče do te zadeve, postavlja izziv celotnemu svetu," je zapisala akademija.

Vodja Akademije, nadškof Vincenzo Paglia, je ločeno dejal, da predstavlja odločitev sodišča "močno povabilo za razmislek" o tem vprašanju v času, ko "zahodna družba izgublja strast do življenja". "Z izbiro življenja je na kocki naša odgovornost za prihodnost človeštva," je opozoril.

V Vatikanu odločitev pozdravljajo. Foto: AP
V Vatikanu odločitev pozdravljajo. Foto: AP

Precej drugačen pogled na perečo temo pravice do umetne prekinitve nosečnosti imajo nekateri najvidnejši svetovni voditelji, ki odločitev ameriškega sodišča obžalujejo.

Sorodna novica Vrhovno sodišče ZDA razveljavilo pravico do splava. Naslednji korak kontracepcija?

Tako je francoski predsednik Emmanuel Macron dejal, da je splav ena od osnovnih pravic vsake ženske. "Splav je temeljna pravica vseh žensk. Nujno jo moramo obvarovati. Rad bi izrazil svojo solidarnost z vsemi temi ženskami, katerih svoboščine je ameriško vrhovno sodišče danes ogrozilo," je zapisal Macron na Twitterju.

Pridružila se mu je francoska zunanja ministrica Catherine Colonna. "Zgrožena. Razveljavitev vrhovnega sodišča ZDA pravice do splava pomeni ogromno nazadovanje za osnovne človekove pravice. Francija bo še naprej pripravljena, da jih brani," je zapisala na svojem Twitterju.

Trudeau: Nobena vlada ne bi smela odločati o ženskem telesu

Britanski premier Boris Johnson meni, da gre za zelo pomembno odločitev, ki jo sam obsoja. "Moram vam povedati, mislim, da je to velikanski korak nazaj," je povedal na tiskovni konferenci v Kigaliju, kjer se udeležuje vrha držav Commonwealtha. "Vedno sem verjel v pravico ženske do izbire in tega stališča se držim in zato ima Velika Britanija zakone, kakršne ima."

Številni zahodni voditelji so razsodbo ostro kritizirali, med njimi Boris Johnson, Emmanuel Macron in Justin Trudeau. Foto: AP
Številni zahodni voditelji so razsodbo ostro kritizirali, med njimi Boris Johnson, Emmanuel Macron in Justin Trudeau. Foto: AP

Zgrožen je kanadski premier Justin Trudeau, ki sočustvuje z Američankami. "Novica iz ZDA je grozljiva. Srce se mi lomi ob misli na milijone Američank, ki bodo zdaj izgubile svojo pravico do splava. Nobena vlada, politik ali moški ne bi smel diktirati ženski, kaj lahko ali česa ne sme početi s svojim telesom," je zapisal na Twitterju.

ZN: Velik udarec za človekove pravice

Odločitev vrhovnega sodišča obžalujejo tudi pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je za Reuters povedal, da je zelo razočaran nad razveljavitvijo primera Roe proti Wade, saj je treba ženske pravice obvarovati. "In od Amerike bi pričakoval, da take pravice zaščiti," je dodal.

Podobne občutke imajo tudi pri Združenih narodih. "Spolno in reproduktivno zdravje in pravice so osnova življenja izbire, opolnomočenja in enakosti za ženske in dekleta tega sveta. Omejitev dostopa do splava ne preprečuje ljudem, da bi posegli po splavu, zgolj naredi ga precej bolj smrtonosnega," je sporočil Stephane Dujarric, tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa.

Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Michelle Bachelet pa pravi, da je ta odločitev "velik udarec za človekove pravice žensk in enakost spolov".

Odločitev o legalizaciji splava je zdaj prepuščena posameznim zveznim državam. Foto: AP
Odločitev o legalizaciji splava je zdaj prepuščena posameznim zveznim državam. Foto: AP

"Dostop do varnega, zakonitega in učinkovitega splava je trdno zasidran v mednarodnem pravu o človekovih pravicah in je bistvo avtonomije žensk in deklet ter njihove sposobnosti, da same odločajo o svojem telesu in življenju," je dejala Bachelet. "Ta odločitev jemlje avtonomijo milijonom žensk v ZDA, zlasti tistim z nizkimi dohodki ter pripadnicam rasnih in etničnih manjšin, kar škodi njihovim temeljnim pravicam."

Podjetja bodo krila stroške poti

In medtem ko so se v ZDA odzivi pričakovano diametralno razdelili po politični liniji, oblasti pa se pripravljajo na množične proteste proti odločitvi sodišča, so prve konkretne korake v podporo ženskam sprejeli v številnih največjih podjetjih in korporacijah, ki delujejo v ZDA, predvsem s kritjem stroškov poti svojih zaposlenih v zvezne države, kjer bo splav še naprej dovoljen.

Med podjetji, ki so takoj po razsodbi že napovedala kritje stroškov poti za "kakršni koli zdravstveni poseg, vključno z umetno prekinitvijo nosečnosti", tako najdemo največjo ameriško banko JPMorgan, pa tudi Deutsche Bank, Citigroup, Amazon, Tesla in Walt Disney.

"Osredotočeni smo na zdravje in blaginjo naših zaposlenih ter si želimo zagotoviti pravičen dostop do vseh ugodnosti," je povedal predstavnik JPMorgana.