Vrh skupine Alba v Havani. Foto: EPA
Vrh skupine Alba v Havani. Foto: EPA

Vrh bo potekal med 6. in 10. junijem, nanj pa ZDA, kot pravijo, ne bodo povabile vlad Venezuele in Nikaragve. Koordinator vrha je dejal, da bo Bela hiša odločila, ali bodo povabili tudi Kubo, a da so kubanski civilnodružbeni aktivisti vabilo že prejeli, poroča Reuters. Ameriške oblasti njihovih imen sicer niso razkrile.

Kubanski predsednik Miguel Díaz Canel pa je ta teden že sporočil, da se vrha "v nobenem primeru" ne bo udeležil, tudi če bo povabljen. V petek je kubanska aktivistka Saily González, ki je najprej objavila ameriško povabilo, dejala, da so ji varnostni organi sporočili, da ji ne bo dovoljena udeležba na Vrhu Amerik, češ da je vpletena v pravni postopek, povezan z novembrskimi pozivi k protestom.

10 držav, združenih v blok Alba, med katerimi so tudi Kuba, Venezuela in Nikaragva, je v Havani sprejelo izjavo, v kateri pravijo, da "zavračajo izključevanje in diskriminatorno obravnavo na t. i. Vrhu Amerik v Los Angelesu".

Izključevanje so te države označile za "samovoljno, ideološko in politično motivirano", ta "enostranska odločitev" pa pomeni "resno zgodovinsko nazadovanje v odnosih na polobli".

Mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador je skupaj z voditelji Bolivije in še nekaterih drugih držav zagrozil, da bo dogodek bojkotiral, če bodo določene države iz njega izključene.

Kot je izvedel Reuters, 13 od 14 karibskih držav, med katerimi ni Kube, načrtuje udeležbo na vrhu v ZDA.