Vlada si je premislila po telefonskem pogovoru med visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU-ja Josepom Borrellom in venezuelskim zunanjim ministrom Jorgejem Areazo.

Isabele Brilhante Pedrosa (v sredini) ostaja vodja diplomatske misije Evropske unije v Venezueli. Foto: EPA
Isabele Brilhante Pedrosa (v sredini) ostaja vodja diplomatske misije Evropske unije v Venezueli. Foto: EPA

Strani sta se strinjali, da je nujno ohraniti diplomatske odnose, predvsem v času, ko lahko takšno sodelovanje pomaga na poti političnega dialoga, so sporočili iz Borrellovega urada.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v ponedeljek dal vodji diplomatske misije EU-ja v Caracasu na voljo 72 ur, da zapusti državo. S tem se je odzval na potezo EU-ja, ki je uvedel sankcije še proti 11 vodilnim venezuelskim uradnikom. Borrell je v torek obsodil izgon in napovedal povračilne ukrepe.

Odnosi med Caracasom in Brusljem so napeti, odkar je postala Venezuela leta 2017 prva latinskoameriška država, proti kateri je EU sprejel sankcije.

Boj za oblast med Madurom in Guaidojem
V Venezueli že leto in pol poteka boj za oblast med Madurom ter vodjo opozicije in samooklicanim začasnim predsednikom Juanom Guaidojem. Guaidoju so podporo izrekle med drugim ZDA in številne evropske države, Madura pa med drugim podpirajo Rusija, Kitajska in Kuba.