72 mejnih prehodov bodo varovale policijske enote. Foto: Reuters
72 mejnih prehodov bodo varovale policijske enote. Foto: Reuters
Venezuelo naj bi zapustilo že nekaj manj kot dva milijona ljudi. Foto: Reuters

Združeni narodi so pred dnevi opozorili, da je Venezuele od leta 2015 zapustilo že 1,9 milijona ljudi zaradi splošnega pomanjkanja. Opozorili so, da trenutno vsak dan iz države odide okoli 5.000 ljudi, kar je največje gibanje prebivalstva v novejši zgodovini Latinske Amerike.

Venezuelski premier Nicolas Maduro, ki zanika, da bi bila državo v primežu t. i. migracijske krize, je v odzivu ZN-a pozval "k večji iskrenosti pri številkah". Zanika tudi humanitarno krizo, na katero opozarjajo v mednarodni skupnosti zaradi pomanjkanja zdravil in hrane v državi.

Migracije Kolumbijcev v Venezuelo
Podpredsednica vlade Delcy Rodriguez je vzpostavitev posebnih policijskih enot na 72 mejnih prehodih naznanila na državni televiziji. Dejala je, da je Venezuela "žrtev kolumbijske lažnive kampanje", s katero želi Bogota upravičiti nekaj, kar se ne bo nikoli zgodilo – mednarodno posredovanje.

Venezuelska vlada trdi, da je v Venezuelo zaradi spopadov z gverilskimi skupinami pribežalo osem milijonov Kolumbijcev – po podatkih Kolumbije je število 900.000 ljudi. Nove policijske sile bodo pomagale tudi pri nadzoru migracij, "tako da bo na dan prišla resnica in ne laži, ki jih želi Washingtona prodati svetu," je še dejala podpredsednica Delcy Rodriguez.