Maduro se nadeja novega mandata. Foto: Reuters
Maduro se nadeja novega mandata. Foto: Reuters
Prav veliko upanja na boljše čase Venezuelci nimajo. Foto: Reuters

Volitve potekajo ob bojkotu večine opozicije, njihovega izida pa zaradi nedemokratičnosti ne bo priznal večji del mednarodne skupnosti.

Ob Maduru kandidira tudi opozicijski kandidat Henri Falcon, ki pa ima le šibko podporo. Glavno opozicijsko zavezništvo MUD je namreč pozvalo k bojkotu volitev. Kandidirata tudi evangeličanski pastor Javier Bertucci in levičarski disident Reinaldo Quijada, nobeden izmed njiju pa nima možnosti za dober izid.

Čeprav je kar 75 odstotkov Venezuelcev nezadovoljnih z vlado, saj živijo v revščini in pomanjkanju osnovnih živil, zdravil, vode in elektrike, je pričakovati zmago socialističnega voditelja Madura, ki ima podporo državnega aparata in je v volilnem procesu praktično onemogočil sodelovanje opozicije.

Računa pa lahko tudi na domnevno pripravljenost provladnih volilnih oblasti, da po potrebi poneverijo volilni izid.

Za naslednika ga izbral Chavez
Maduro, ki ga je zdaj že pokojni karizmatični vodja države Hugo Chavez izbral za svojega naslednika, državo vodi od njegove smrti leta 2013.

Državo z največjimi zalogami nafte na svetu mu je v petih letih uspelo pripeljati do katastrofalnih gospodarskih in socialnih razmer, Mednarodni denarni sklad pa ji za letos napoveduje 13.800-odstotno inflacijo.

Volišča bodo odprta do 22. ure po srednjeevropskem času, obstaja pa možnost, da bodo odprta tudi dlje. Prve začasne izide je pričakovati v ponedeljek.