Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Tolpa je imela v zaporu med drugim urejen bazen, diskoteko, sobe za igre na srečo in celo živalski vrt. Po besedah vlade v Caracasu so z akcijo "uničili center zarot in kriminala".

Zapor Tocorón v venezuelski zvezni državi Aragua je bil več let pod nadzorom tolpe Tren de Aragua, ki z okoli 5000 člani velja za eno najmočnejših v državi. Nastala je pred desetletji, ukvarja pa se z ugrabitvami, ropi, trgovino z mamili, prostitucijo, izsiljevanjem in nezakonitim pridobivanjem zlata. Prisotna je v še vsaj osmih drugih državah Latinske Amerike.

Tolpa je v zaporu uredila "hotelske prostore", vključno z bazenom, nočnim klubom in manjšim živalskim vrtom, njeni člani pa so se lahko po njem prosto gibali, poročajo lokalni mediji.

V zaporu naj bi z okoli 6000 obsojenci, ki so jih medtem premestili na drugo lokacijo, živeli tudi njihovi sorodniki.

Vodja tolpe Hector Guerrero Flores je v zaporu prestajal 17-letno zaporno kazen zaradi umora in trgovine z mamili. Bil naj bi tako vpliven, da je lahko prihajal in odhajal iz zapora, kadar koli je hotel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je v izjavi pohvalil "velik uspeh v boju proti kriminalnim združbam". Kljub temu je vlada v Caracasu napovedala drugo fazo operacije, saj naj bi nekaj zapornikov med prvo fazo pobegnilo.

Po navedbah venezuelskega observatorija za zapore so sicer ti v državi prenapolnjeni za več kot 50 odstotkov, razmere v njih pa so povečini slabe.