Stewart Rhodes je Varuhe prisege (Oath Keepers) ustanovil leta 2009. Foto: Reuters
Stewart Rhodes je Varuhe prisege (Oath Keepers) ustanovil leta 2009. Foto: Reuters

Osemtedenski proces je bil najodmevnejši in najpomembnejši v nizu sodnih procesov, ki so sledili tako imenovani kapitolski vstaji in ki so do zdaj do kazni pripeljali približno 900 ljudi.

Prevratniške zarote, ki je izjemno redka obtožnica v ameriški pravni praksi, sta bila obtožena Stewart Rhodes, ki je milico Varuhi prisege ustanovil leta 2009, in njegov namestnik Kelly Meggs, je za Radio Slovenija poročal dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona Andrej Stopar.

Rhodes je po mnenju tožilstva načrtoval oboroženi upor, da bi ustavil prenos oblasti od nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na aktualnega predsednika Joeja Bidna. Rhodesu in Meggsu na podlagi obtožb grozi najvišja, 20-letna zaporna kazen. Rhodes je sicer veljal za "generala na bojišču". Bil je udeležen v kapitolski vstaji, toda v poslopje Kapitola ni vstopil, poroča BBC.

Poleg njiju so za oviranje dela kongresa pri potrjevanju elektorskih glasov na volitvah leta 2020 obtožili še tri udeležence kapitolske vstaje – Jessico Watkins, Kennetha Harrelsona in Thomasa Caldwella – ki pa so bili oproščeni obtožb uporniške zarote.

Obtožbe prevratniške zarote so prve v ZDA po letu 1995, ko so deset islamističnih skrajnežev obsodili za poskus podtikanja bomb pod znamenitosti v New Yorku.

Decembra sojenje proti voditeljem Ponosnih fantov

Kot še poroča Andrej Stopar, so Varuhi prisege samo ena od skrajno desnih ameriških protivladnih oboroženih milic, ki je sodelovala v dogajanju 6. januarja lani. Druga skupina so bili Ponosni fantje, katere voditelja Enriqueja Tarrio in še pet pripadnikov Varuhov prisege proces čaka decembra.

Zlasti obtoženi Stewart Rhodes pa je bil dokazano povezan s Trumpovim zaupnikom Rogerjem Stonom, nekdanjim Trumpovim svetovalcem za nacionalno varnost Michaelom Flynnom in vodjo gibanja "Ustavimo krajo" (Trumpovi privrženci so njegov poraz na volitvah dojemali kot krajo glasov, op. a.) Alijem Alexandrom.

Privrženci Trumpa so 6. januarja 2021 vdrli v Kapitol, da bi preprečili prenos oblasti na izvoljenega Bidna. Pravosodno ministrstvo je doslej doseglo obsodbe ali priznanja krivde okoli 500 od skoraj 1000 oseb, ki so jih obtožili sodelovanja v napadu, poroča Slovenska tiskovna agencija.