V Quebecu se je zbralo okoli 400 protestnikov. Foto: Reuters
V Quebecu se je zbralo okoli 400 protestnikov. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump bo v Kanado prišel zadnji in odšel prvi. Foto: Reuters
Vrh G7 v senci trgovinskih sporov ZDA z ostalimi članicami

Odnosi ZDA predvsem z Evropo so se zaradi uvedbe carin na jeklo in aluminij in umika ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma, predtem pa še pariškega podnebnega sporazuma, močno ohladili. Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija iz ZDA Edvard Žitnik, sta Trumpov finančni minister Steven Mnuchin in njegov gospodarski svetovalec Larry Kudlow že med pripravami na vrh v La Malbaieju partnerkam sporočila, da sprememb ameriške gospodarske politike ne gre pričakovati. Kakšno taktiko bo za mizo izbrala preostala šesterica, se ta čas le ugiba.

Še posebej zahtevna naloga čaka gostitelja, kanadskega premierja Trudeauja, ki ne skriva začudenja nad Trumpovim argumentom, da jeklo iz Kanade, ki je tradicionalna ameriška zaveznica in gospodarska partnerica, ogroža ameriške nacionalne interese. Poučeni o dosedanjih izkušnjah s Trumpom naj bi se poskušali izogniti neposrednemnu soočenju z njim in čustvenim odzivom ter ga morda vsaj omehčati, je še poročal Žitnik.

Trump je carine na jeklo in aluminij, ki jih je za EU, Kanado in Mehiko uvedel pretekli teden, utemeljil z varovanjem nacionalne varnosti, češ da bi imelo ministrstvo za obrambo lahko težave z zagotavljanjem jekla ali aluminija, potrebnega za državno obrambo. Trumpove teze pa ne sprejme niti ameriško ministrstvo za obrambo. Kot so sporočili, namreč vojaške zahteve po jeklu in aluminiju predstavljajo le po okoli tri odstotke ameriške proizvodnje.

ZDA in Italija za udeležbo Rusije
Trump je v petek sicer dejal, da bi se morala vrha udeležiti tudi Rusija, ki je bila iz skupine G8 izključena leta 2014 po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim. "Morali bi dovoliti Rusiji nazaj. Ker bi morali imeti Rusijo za pogajalsko mizo," je dejal. S tem se je strinjal novi italijanski premier Giuseppe Conte. "Strinjam se s predsednikom Trumpom. Rusija bi morala biti spet sprejeta v G8. To je v interesu vseh," je dejal Conte.

Medtem Kanada sporoča, da še naprej nasprotuje sodelovanju Rusije na srečanjih skupine G7 oziroma G8. Nasprotovanje ruski udeležbi pa je izrazil tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Kot je dejal ob prihodu na vrh, je "sedem lepo število". Izrazil pa je tudi zaskrbljenost, ker Trump očitno želi spreminjati celo vrsto mednarodnih dogovorov. Gre za "grožnjo ureditvi po hladni vojni", je ocenil Tusk.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je glede Trumpove pobude o udeležbi Rusije dejal, da je Rusija "osredotočena na druge formate kot G7".

Trump bo iz Kanade odšel v Singapur
Trump naj bi v Quebec prišel zadnji, odšel pa prvi, in sicer se bo od tam odpravil v Singapur, kjer ga čaka zgodovinsko srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, poroča BBC. Srečanja se udeležujejo voditelji ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije, Japonske, Nemčije in Kanade.

Glavne teme tokratnega srečanja skupine so gospodarska rast, spolna enakopravnost in opolnomočenje žensk, svetovni mir in varnost, delovna mesta prihodnosti ter podnebne spremembe in oceani. Trump se bo udeležil petkove razprave o gospodarskih in varnostnih vprašanjih, sobotni temi spolne enakopravnosti in podnebnih sprememb pa bo izpustil.

Srečanje predstavnikov skupine najrazvitejših držav tudi tokrat spremljajo protesti. V Quebecu se je v četrtek zvečer zbralo okoli 400 protestnikov, ki so zažigali ameriške zastave in zastave drugih držav članic skupine.

Vrh G7 v senci trgovinskih sporov ZDA z ostalimi članicami