Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vrhovno sodišče bo odločitev sprejelo hitro, saj ga k temu pozivajo številne zvezne države, kjer prav tako potekajo prizadevanja za izključitev Trumpa iz predsedniške tekme zaradi sprevračanja izida predsedniških volitev 2020, na katerih je izgubil proti demokratu Joeju Bidnu.

Vrhovno sodišče Kolorada je po tožbi državljanov sklenilo, da je Trump zaradi svojih izjav proti izidu volitev, ki so privedle do napada njegovih privržencev na kongres 6. januarja 2021, sodeloval proti uporu v državi.

Trumpovi nasprotniki se sklicujejo na 3. člen 14. amandmaja k ustavi, ki je bil sprejet po državljanski vojni v 19. stoletju. Ta udeležencem upora ali vstaje prepoveduje zasedanje javnih funkcij.

Trumpovi zagovorniki pa trdijo, da za predsednika ZDA to ne velja, ker 3. člen njega posebej ne omenja, ampak le kongresnike, ministre in elektorje. Trumpov odvetnik Jonathan Mitchell je dejal tudi, da bi moral kongres sprejeti poseben zakon o tem.

Trumpovi nasprotniki pred sodiščem. Foto: Reuters
Trumpovi nasprotniki pred sodiščem. Foto: Reuters

Navedel je primer iz leta 1869, ko je sodišče razveljavilo tožbo moškega iz Virginije, ki je skušal svojo obsodbo razveljaviti z argumentom, da je bil sodnik, ki ga je obsodil, udeleženec državljanske vojne na strani poražene konfederacije in po 3. členu 14. amandmaja ne bi smel zasedati položaja.

Sodišče je takrat sklenilo, da mora kongres glede tega sprejeti poseben zakon in leta 1870 ga je kongres sprejel, vendar je bil zakon pred drugo svetovno vojno razveljavljen. Mitchell je vztrajal, da brez zakona Trumpa ni mogoče odstraniti z glasovnic. Prav tako je trdil, da za Trumpa ustavno določilo ne velja, ker preden je bil predsednik, ni zasedal javnega položaja, ki zahteva prisego na ustavo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na podlagi vprašanj vrhovnih sodnikov zagovornikom ene in druge strani je mogoče sklepati, da bo konservativna večina sodišča našla pravni razlog za to, da se Trump vrne na glasovnice v Koloradu, kar bo potem veljalo za celotno državo.

Vrhovno sodišče ima šest konservativnih članov in tri liberalne sodnice. Z izjemo predsednika vrhovnega sodišča Johna Robertsa, ki je bil skeptičen do argumentov obeh strani, so drugi konservativci zastavljali ostrejša vprašanja zagovornikom Trumpove strani.

Pred poslopjem sodišča se je med predstavitvijo argumentov zbralo nekaj deset protestnikov – večinoma Trumpovih nasprotnikov. Trumpa v Washington ni bilo, ker je danes na strankarskih zborovanjih za izbiro republikanskega predsedniškega kandidata v Nevadi.