Torkov shod zagovornikov pravice do splava pred vrhovnim sodiščem. Foto: EPA
Torkov shod zagovornikov pravice do splava pred vrhovnim sodiščem. Foto: EPA

Predsednik vrhovnega sodišča John Roberts je potrdil pristnost dokumenta, ki je v torek pricurljal v javnost, vendar je poudaril, da to še ne pomeni končne odločitve sodišča, poroča BBC.

Roberts je v odzivu še poudaril, da je uhajanje osnutka, ki ga je prva objavila spletna stran Politico, "huda kršitev", in pozval k preiskavi. Dodal je, da to na delo sodišča "nikakor ne bo vplivalo".

Drugi dan protestov podpornikov pravice do splava

Fotografija s shoda v Portlandu z napisom
Fotografija s shoda v Portlandu z napisom "Prepoveste lahko le varne abortuse". Foto: Reuters

Pred vrhovnim sodiščem v Washingtonu so se v torek še drugi dan zapored zbrale množice, ki so v prestolnici ZDA izražale podporo pravici do splava. Protesti so potekali tudi v drugih večjih ameriških mestih, med drugim v New Yorku, Los Angelesu, Portlandu in Bostonu.

Več tisoč protestnikov se je v torek zbralo tudi v New Yorku, kjer so, odeti v zeleno, opozarjali predvsem na negativne posledice omejevanja in prepovedi splava za marginalizirane skupnosti.

Poleg omenjene množice protestnikov je pred vrhovnim sodiščem v Washingtonu vztrajala tudi manjša skupina nasprotnikov pravice do splava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osnutek: Odločitev v primeru Roe proti Wade "očitno napačna"

V osnutku, ki ga je napisal konservativni sodnik Samuel Alito in je prišel v javnost, piše, da bi lahko ameriško vrhovno sodišče odpravilo splošno pravico do splava.

Sorodna novica Biden: Pripravljeni smo zaščititi temeljno pravico do splava

Po Alitovih besedah je bila odločitev v primeru Roe proti Wade, ki je Američankam leta 1973 omogočila pravico do splava, "očitno napačna", saj ameriška ustava ženskam nikjer ne zagotavlja pravice do splava in ta pravica "ni globoko ukoreninjena v zgodovino in tradicijo države".

Takšna odločitev vrhovnega sodišča glede zakona zvezne države Mississippi o prepovedi splava po 15. tednu nosečnosti bi spremenila sodno prakso, ki velja od leta 1973, ko je vrhovno sodišče v primeru Roe proti Wade presodilo, da pravico do splava zagotavlja ameriška ustava.

Biden napovedal zaščito pravice do splava

Guverner Oklahome je v torek podpisal zakon proti splavu, ki temelji na podobni zakonodaji, sprejeti lani v Teksasu. Zakon dovoljuje vsakemu državljanu, da toži vsakogar, ki pomaga pri splavu po šestih tednih nosečnosti – preden mnoge ženske sploh izvejo, da so noseče, poroča BBC.

Ameriški predsednik Joe Biden je v prvem odzivu dejal, da je pripravljen zaščititi pravico do splava. "Verjamem, da gre za temeljno pravico ženske do izbire," je sporočil Biden in dodal, da bodo morali v primeru razveljavitve razsodbe iz leta 1973 o uzakonitvi splava izvoljeni uradniki zaščititi pravico žensk do izbire. Dodal je, da sicer ne ve, ali je osnutek resničen ali ne.

Končna odločitev junija ali julija?

Sicer gre le za osnutek, končna odločitev bi bila lahko sprejeta junija ali julija, sodniki pa si lahko do takrat še premislijo. Vrhovno sodišče ima sicer večino konservativnih sodnikov.

Planned Parenthood oz. načrtovano starševstvo, največji ponudnik storitev reproduktivnega zdravja v ZDA, ocenjuje, da bi v primeru razveljavitve Roe vs. Wade dostop do možnosti splava izgubilo 36 milijonov žensk. 13 ameriških zveznih držav je namreč že sprejelo zakone, ki bodo samodejno prepovedali splav v primeru razveljavitve, še poroča BBC.