ZDA Carrie Lam obtožujejo, da je odgovorna za uvajanje kitajskih politik. Foto: Reuters
ZDA Carrie Lam obtožujejo, da je odgovorna za uvajanje kitajskih politik. Foto: Reuters

"ZDA stojijo ob strani hongkonškemu ljudstvu in uporabili bomo vsa naša sredstva in pooblastila, da bi kaznovali tiste, ki spodkopavajo njihovo avtonomijo," je v izjavi zapisal ameriški finančni minister Steven Mnuchin.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je pojasnil, da sankcije uvajajo, ker je Peking prekršil obljubo o avtonomiji Hongkonga, ki jo je dal, preden mu je Združeno kraljestvo leta 1997 vrnilo to območje.

"Današnji ukrepi so jasno sporočilo, da so dejanja hongkonških oblasti nesprejemljiva in v nasprotju s kitajskimi zavezami v okviru načela 'ena država, dva sistema" in kitajsko-britansko skupno izjavo," je dejal.

Zakon o nacionalni varnosti, ki ga je v Hongkongu uvedel Peking, "ne samo da spodkopava avtonomijo Hongkonga, ampak krši tudi pravice njegovih prebivalcev, saj varnostnim službam celinske Kitajske omogoča povsem nekaznovano delovanje na tem ozemlju", pa so zapisali na finančnem ministrstvu.

Odnosi med Kitajsko in ZDA se vse bolj zaostrujejo. Foto: Reuters
Odnosi med Kitajsko in ZDA se vse bolj zaostrujejo. Foto: Reuters

Dodali so, da je Lamova kot izvršna voditeljica Hongkonga "neposredno odgovorna za uvajanje kitajskih politik zatiranja svobode in demokratičnih procesov".

"Brezsramna, odvratna" poteza

Med uradniki, proti katerim so uvedli sankcije, so še načelnik hongkonške policije in sekretarja, pristojna za pravosodje in varnost. V okviru sankcij so Lamovi in uradnikom med drugim zamrznili morebitno premoženje v ZDA.

Predstavništvo Pekinga v Hongkongu je v odzivu dejalo, da so ameriške sankcije "klovnska poteza", ki ne bo zastrašila ali preplašila kitajskega ljudstva.

Hongkonške oblasti pa so dejale, da so sankcije "brezsramne in odvratne" ter predstavljajo "očitno in barbarsko" vmešavanje v kitajske notranje zadeve.

ZDA so očitali hinavščino. Zagotovil je še, da bodo podprli vse povračilne ukrepe, ki jih bo uvedel Peking proti ZDA.

Napetosti med ZDA in Kitajsko se sicer v zadnjem času močno zaostrujejo. Med drugim so zahtevale zaprtje konzulatov druga druge v svoji državi.