Prebivalci Gvatemale že več let trpijo zaradi pomanjkanja hrane, v zadnjih dveh letih pa so ekonomski položaj družin poslabšala pandemična zaprtja, podnebni pojavi pa so uničili pridelek hrane. Foto: AP
Prebivalci Gvatemale že več let trpijo zaradi pomanjkanja hrane, v zadnjih dveh letih pa so ekonomski položaj družin poslabšala pandemična zaprtja, podnebni pojavi pa so uničili pridelek hrane. Foto: AP

Prebivalci Gvatemale se spopadajo s hudo lakoto. 16 odstotkov od skoraj 17 milijonov prebivalcev Gvatemale je podhranjenih, 18 odstotkov jih živi v hudem pomanjkanju hrane, 45 odstotkov pa v zmernem pomanjkanju, je sporočil varuh človekovih pravic.

Skoraj polovica gvatemalskih otrok, mlajših od petih let, po podatkih Združenih narodov trpi zaradi kronične podhranjenosti, kar je najvišji delež v Latinski Ameriki. V prvih devetih mesecih letos je v državi zaradi akutne podhranjenosti umrlo 39 otrok, mlajših od pet let.

"Možnosti, da bi Gvatemala dosegla milenijske cilje ZN-a, so pičle, posebej ko gre za izkoreninjenje lakote," je opozoril Rodas.

Po njegovih besedah gre za eno od najhujših kriz zaradi pomanjkanja hrane, ki so posledica pandemije in podnebnih pojavov, kot sta bila orkana Eta in Jota, ki sta lani zahtevala na desetine življenj, uničila pridelek in poškodovala infrastrukturo.

Januarja umrla dvoletna Yesmin Anayeli Perez

Ena izmed letošnjih otroških žrtev lakote je dvoletna Yesmin Anayeli Perez, ki je živela v staroselski skupnosti Majev v vasi La Palmilla na revnem vzhodu države, je poročal Reuters.

Območje, znano tudi kot "suhi koridor", je lani zapadlo v še večjo revščino, saj so suša in orkani uničili pridelek, zaradi covidnega zaprtja države pa so prebivalci ostali brez dela in s tem dohodka.

Sorodna novica Kamala Harris prebežnikom v Gvatemali: "Ne prihajajte v ZDA"

Yesminina teža je bila nekje pri polovici povprečne teže otrok njenih let. Trpela je zaradi podhranjenosti in pljučnice, ki sta jo poslabšala hladno in vlažno vreme po orkanih.

Orkana sta novembra opustošila družinsko polje fižola, v tleh je ostala le koruza. Stene njihove hiše iz blata so napokale zaradi obilnega dežja, zaradi česar je čez zimo v hiši stiskal mraz.

Oče deklice Ignoja Perez je prodal pridelek kave in si izposodil denar, da je lahko plačal njeno zdravljenje v bližnjem mestu, vendar se njeno stanje ni izboljšalo. Deklica je umrla sredi januarja letos.

Družina, v kateri sta staršema ostali še dve majhni deklici, si želi oditi v ZDA, a ne more. "Želim si, da bi lahko odšli v ZDA, a brez denarja moramo ostati tukaj," je Perez povedal Reutersu.