Anthony Rota. Foto: Reuters
Anthony Rota. Foto: Reuters

Kot je poslancem in poslankam dejal Rota, je s tem, ko je v petek na sejo parlamenta v čast ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega povabil Hunko, storil napako.

Hunka je sedel na galeriji za obiskovalce, ko je Rota, član vladajoče Liberalne stranke, pokazal nanj in dejal, da gre za ukrajinskega in kanadskega junaka. Zahvalil se mu je za vse njegove zasluge, ko se je po njegovih besedah v drugi svetovni vojni proti Rusiji bojeval za ukrajinsko neodvisnost. Hunko je s stoječimi ovacijami pozdravil celoten parlament.

98-letnik je v resnici služil v 14. grenadirski diviziji zloglasnih nacističnih enot SS, katerih zločini proti človeštvu med holokavstom so dobro dokumentirani. Po ogorčenju mednarodne javnosti se je Rota opravičil in pojasnil, da je "pozneje izvedel več informacij", zaradi katerih obžaluje svoje dejanje. "Ta pobuda je bila v celoti moja (...) Še posebej se želim globoko opravičiti judovskim skupnostim v Kanadi in po svetu," je dejal. Pozneje je dodal, da prevzema polno odgovornost za incident.

Trudeau: Vabilo je zelo neprijetno za Kanado in Kanadčani

Vabilo kanadskega parlamenta in stoječe ovacije ukrajinskemu veteranu, ki se je med drugo svetovno vojno bojeval na strani nacistične Nemčije, so zelo neprijetni za Kanado in za vse Kanadčane, je dejal premier Justin Trudeau.

Zelenski se je med svojim prvim obiskom v Ottawi Kanadi zahvalil za podporo v boju proti ruski agresiji. Foto: Reuters
Zelenski se je med svojim prvim obiskom v Ottawi Kanadi zahvalil za podporo v boju proti ruski agresiji. Foto: Reuters

V uradu premierja, ki vodi Liberalno stranko Kanade, so zanikali vsakršno vpletenost in poudarili neodvisnost od urada predsednika parlamenta. Kot so pojasnili v objavi na družbenem omrežju X, o načrtovanem priznanju niso bili obveščeni ne oni ne ukrajinska delegacija.

Trudeau je v ponedeljek nato dejal, da je zelo skrb vzbujajoče, da se je to zgodilo. "To je nekaj, kar je v veliko zadrego spravlja kanadski parlament in posledično vse Kanadčane," je dejal.

Vodja kanadske opozicije in konservativcev Pierre Poilievro je kljub temu vlado obtožil "napačne presoje". Po njegovem mnenju je namreč Trudeaujev "osebni protokolarni urad odgovoren za organizacijo ter preverjanje vseh gostov in programov za tovrstne državne obiske".

Kremelj dogodek označil za nezaslišan

Kanadski premier je izrazil skrb, da bo Rusija dogodek izrabila za širjenje laži o Ukrajini, kjer je ruski predsednik Vladimir Putin lani vojaško agresijo opravičil s trditvami, da želi Rusija "denacificirati" sosednjo državo.

"Mislim, da bo zelo pomembno, da se vsi upremo ruskim dezinformacijam in nadaljujemo našo trdno nedvoumno podporo Ukrajini," je dejal Trudeau.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dogodek označil za "nezaslišan". "Številne zahodne države, vključno s Kanado, so vzgojile mlado generacijo, ki ne ve, kdo se je s kom boril in kaj se je zgodilo med drugo svetovno vojno. Prav tako ne vedo ničesar o grožnji fašizma," je dejal.

Kot piše BBC, je bila 14. grenadirska divizija, bolj znana kot divizija Galicija, večinoma sestavljena iz ukrajinskih prostovoljcev. Pripadniki divizije so obtoženi ubijanja poljskih in judovskih civilistov, čeprav sodišče enote ni okrivilo vojnih zločinov.

Enota se je preimenovala v Prvo ukrajinsko divizijo, preden se je leta 1945 vdala zahodnim zaveznikom.

Vodja oddelka za ukrajinske študije na Univerzi v Ottawi Dominique Arel je za CBC News povedal, da je divizija, katere del je bil Hunka, pritegnila na tisoče ukrajinskih prostovoljcev, od katerih so se številni pridružili v upanju, da bodo lahko dosegli ukrajinsko neodvisnost.

Kanado razburja počastitev borcu na strani nacistične Nemčije v parlamentu