Kraj, na katerem je bil ubit Ahmaud Arbery. Foto: Reuters
Kraj, na katerem je bil ubit Ahmaud Arbery. Foto: Reuters

Belopolta Gregory McMichael (64) in njegov sin Travis (34) sta že obtožena umora in napada. Primer je povzročil zgražanje, potem ko je bil prejšnji teden objavljen videoposnetek napada na rekreativnega tekača Arberyja, ki se je zgodil 23. februarja, poroča BBC.

Policija McMichaelovih ni prijela več kot dva meseca. Šele v četrtek so ju prijeli agenti urada za preiskovanje zvezne države Georgia, dva dni po objavi videoposnetka napada.

25-letni Arbery je v času napada nanj rekreativno tekel. Foto: Reuters
25-letni Arbery je v času napada nanj rekreativno tekel. Foto: Reuters

Na pravosodnem ministrstvu sporočajo, da pregledujejo vse dokaze, da bi ugotovili, ali je primerna obtožnica zaradi zločina iz sovraštva.

Pravosodni organi Georgie medtem obljubljajo preiskavo, zakaj sta bila McMichaelova aretirana tako pozno.

Direktor Urada za preiskovanje Georgie Vic Reynolds je dejal, da bodo "obrnili vsak kamen", pod preiskavo pa je po njegovih besedah tudi tretji lokalni prebivalec, ki je posnel videoposnetek napada.

Okrožni tožilec iz Atlante Tom Durden, ki vodi postopek, je tretji vpleteni tožilec, saj sta se dva prejšnja izločila zaradi poklicnih povezav z Gregoryjem McMichaelom, ki je sedem let delal kot policist, nato pa 24 let kot preiskovalec v uradu okrožnega tožilca. Upokojil se je pred letom dni.

Ahmaud Arbery je zgodaj popoldne 23. februarja rekreativno tekel v mestu Brunswick. Kot je dejal njegov oče, je to počel pogosto.

Gregory McMichael je policiji dejal, da je verjel, da je bil Arbery podoben osumljencu za niz vlomov v okolici. S sinom sta se oborožila s pištolo in puško ter Arberyju sledila v poltovornjaku.

Starejši McMichael je policiji dejal, da je Arberyja prosil, naj se ustavi in pogovori, in zatrdil, da je žrtev nato napadla njegovega sina.

36-sekundni posnetek kaže mlajšega mcMichaela, kako iz neposredne bližine s puško ustreli Arberyja, ki pade na tla. Umrl je na kraju dogodka.