Številne ustanove so zaradi blokade zaprle vrata. Foto: Reuters
Številne ustanove so zaradi blokade zaprle vrata. Foto: Reuters

Medtem se po Washingtonu in naravnih parkih nabirajo kupi smeti, ker jih nihče ne pobira.
Trump je 22. decembra zavrnil kompromis o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vladnih agencij, za katere še ni bil potrjen proračun, ker mu demokrati niso hoteli potrditi petih milijard dolarjev za financiranje gradnje zidu na meji z Mehiko, kar je bila njegova glavna predvolilna obljuba.

Predsednik je v sredo na sestanek poklical voditelje kongresnih demokratov in republikancev. Pred tem je podpredsednik ZDA Mike Pence demokratom, ki so pripravljeni za dodatni nadzor na meji nameniti 1,3 milijarde dolarjev, navrgel ponudbo, da bo predsednik sprejel 2,5 milijarde.

Trumpa so o tem povprašali tik pred sestankom, a je navedbe Pencea zanikal. Zatrdil je, da gre za vprašanje nacionalne varnosti in dodal, da gre za 5,6 milijarde dolarjev. Kongresnica Nancy Pelosi in senator Chuck Schumer sta dejala, da Trump ni resen. Schumer je predsednika sicer vprašal, zakaj trmasto vztraja, ta pa mu je odgovoril, da bo deloval smešno, če bo popustil.

Trump za zdaj ne želi popustiti, zato je na sto tisoče javnih uslužbencev brez plače. Foto: Reuters
Trump za zdaj ne želi popustiti, zato je na sto tisoče javnih uslužbencev brez plače. Foto: Reuters

Blokada financiranja ministrstev za notranje zadeve, stanovanja, kmetijstvo, domovinsko varnost in nekatera druga se bo tako nadaljevala. Demokrati menijo, da to politično bolj škodi Trumpu, Trump in republikanci pa, da so javni uslužbenci, ki delajo ali so zaradi blokade doma brez plače, večinoma demokrati in tako problem opozicije. Vojska je namreč svoj denar dobila, vendar pa ga ni dobilo pravosodno ministrstvo, kar je lahko težava za republikance, ki se razglašajo za stranko reda in zakona.

Demokrati bodo danes predvidoma potrdili predlog zakona o začasnem financiranju ministrstva za domovinsko varnost do 8. februarja, z 1,3 milijarde dolarjev za mejni nadzor. Prav tako bodo potrdili predloge proračunov za letos za vse agencije, ki tega še nimajo. Republikanci pa pravijo, da brez Trumpovega soglasja ne bodo potrdili ničesar.

Sto tisoče uslužbencev brez plače

Medtem mora okrog 400.000 javnih uslužbencev delati brez plače, približno toliko drugih pa je brez plače doma. Glavno mesto Washington se skupaj z narodnimi parki po ZDA zato začenja dušiti v smeteh, vrata zapirajo muzeji in drugi objekti ali parki, ki so odvisni od proračunskih sredstev, sindikat javnih uslužbencev pa je vložil tožbo proti Trumpu, med drugim zaradi nehumanosti siljenja ljudi v delo brez plačila.

ZDA: Del vlade ne deluje že 13. dan