Ljudje so začeli kopičiti zaloge goriva. Foto: EPA
Ljudje so začeli kopičiti zaloge goriva. Foto: EPA

Računalniški sistem Coloniala je pred slabim tednom dni ugrabila hekerska skupina DarkSide, ki je zahtevala odkupnino.

Ustavitev omrežja je povzročila pomanjkanje bencina in kerozina ter dizla predvsem na jugovzhodu ZDA. Cene so se zvišale. Zvezna vlada je pomagala z dovoljenjem za prevoz večjih količin goriva po cestah, vodi in železnicah, Zvezni preiskovalni urad (FBI) pa vodi preiskavo.

To dejanje hekerjev je ogrozilo gospodarsko okrevanje ZDA po pandemiji covida-19, oblasti pa napovedujejo številne ukrepe za izboljšanje kibernetske varnosti.

Več kot 8000 kilometrov dolgo cevovodno omrežje se je v sredo sicer deloma zagnalo, do obratovanja s polnimi zmogljivostmi pa bo po trditvah Coloniala moralo preteči še nekaj dni.

Ni jasno, ali je podjetje plačalo odkupnino ali pa je težavo rešilo drugače.

Vodja Uprave za varstvo okolja (EPA) Michael Regan je izrazil razumevanje, potem ko so ljudje v torek drli na bencinske črpalke in kopičili zaloge, podobno kot so ob izbruhu koronavirusa kopičili toaletni papir. Vendar pa jih je pozval k potrpežljivosti in poudaril, da ni nobene potrebe po kopičenju zalog.

"Ljudje morajo poslušati nasvete guvernerjev in drugih, naj se ne prepustijo paniki in naj se ne zalagajo z gorivom, ki ga je dovolj," je dejal Regan, guverner Pensilvanije Tom Wolf in drugi pa so govorili podobno.

Minister za promet Pete Buttigieg je v sredo dejal, da bodo morali vsi projekti, ki bodo zaprosili za zvezno proračunsko podporo pri obnovi ameriške infrastrukture, vsebovati trdno kibernetsko varnost. "To ni več opcija, ampak mora biti pogoj za pridobitev zveznih sredstev. Zaščitena mora biti tudi infrastruktura, ki je ne upravlja zvezna vlada," je dejal Buttigieg.