Nicolas Maduro kljub množičnim protestom in slabim življenjskim razmeram v Venezueli ostaja predsednik države. Foto: Reuters
Nicolas Maduro kljub množičnim protestom in slabim življenjskim razmeram v Venezueli ostaja predsednik države. Foto: Reuters

V Washingtonu so poleg Madura, ki mu očitajo prekupčevanje z mamili in narkoterorizem, obtožili še štiri druge člane venezuelske vlade, poročajo ameriški mediji, ki dodajajo, da bo ta korak pomenil najnižjo točko v odnosih med državama v zadnjih časih.

Zlorabili zaupanje javnosti

"Venezuelci si zaslužijo transparentno, odgovorno in reprezentativno vlado, ki služi potrebam ljudi. To ne vključuje vpletenosti v nezakonito prekupčevanje z narkotiki. Ti posamezniki so zlorabili zaupanje javnosti s tem, ko so olajšali pošiljke narkotikov iz države v tujino, kar vključuje tudi nadzor nad letali, ki so vzletala iz venezuelskih zračnih oporišč," je sporočilo ameriško zunanje ministrstvo.

Venezuela se je tako znašla v skupini še štirih držav – Severne Koreje, Irana, Sudana in Sirije –, ki jih ZDA obtožujejo, da "stalno podpirajo dejanja mednarodnega terorizma". S tem bo Washington proti Madurovemu režimu lahko sprejel dodatne gospodarske sankcije.

ZDA in več deset držav za začasnega predsednika države sicer priznava predsednika venezuelske narodne skupščine Juana Guaidoja, Trump pa Venezuelo kaznuje z ostrimi gospodarskimi sankcijami. Poleg tega Madurov režim obtožujejo kršitev človekovih pravic, mučenja, zunajsodnih pobojev, samovoljnega zapiranja in priprtja venezuelskih državljanov. Nekatere najožje Madurove podpornike pa so v preteklosti Američani obtožili tudi sodelovanja v mamilarskih operacijah.