Guaidoju so preprečili vstop v parlament. Foto: EPA
Guaidoju so preprečili vstop v parlament. Foto: EPA

Venezuelski poslanci naj bi na seji volili predsednika parlamenta. Pričakovati je bilo, da bo Guaido znova izvoljen na položaj, ki ga je zasedal zadnje leto. A ko je zjutraj prispel pred parlament, mu policija ni dovolila vstopa.

Januarja lani se je Guaido razglasil za predsednika države. Zmago na volitvah si je sicer lastil Nicolas Maduro, ki pa sta ga venezuelska opozicija in del mednarodne skupnosti označila za nelegitimnega. Guaidoja so kot predsednika priznale številne države, a Maduro je ostal na položaju in obdržal pooblastila, predvsem zaradi podpore vojske.

Guaido je današnje postopanje varnostnih sil označil za "parlamentarni puč". Policija je namreč vstop v poslopje parlamenta preprečila vsem opozicijskim poslancem, pa tudi novinarjem. Parra se je medtem po megafonu razglasil za novega predsednika parlamenta.

"Režim ugrablja in preganja poslance, militarizira zvezno zakonodajno palačo, preprečuje dostop in onemogoča vstop svobodnim medijem," je na Twitterju zapisal Guaido. Nacionalni novinarski sindikat v Venezueli je prav tako že protestiral proti blokadi medijev.

Guaido bi za ponovno izvolitev v parlamentu potreboval 84 glasov v 167-članskem parlamentu, kar ne bi smela biti težava. V zadnjem letu dni mu je sicer podpora med ljudmi občutno upadla, saj ga je decembra podpiralo 39 odstotkov Venezuelcev, kar je občutno manj od 63 odstotkov na višku priljubljenosti. K temu so med drugim pripomogle obtožbe o korupciji v njegovem ožjem krogu sodelavcev.