Razprava o uporabi tablet za prekinitev nosečnosti v Teksasu poteka že nekaj časa. Foto: AP
Razprava o uporabi tablet za prekinitev nosečnosti v Teksasu poteka že nekaj časa. Foto: AP

A le eno uro pozneje je sodnik v Washingtonu, ki ga je imenoval Barack Obama, sprejel nasprotno odločitev, ki od pristojnih organov zahteva, da se v 17 zveznih državah ohrani dostop do omenjene tablete.

Nasprotujoči si razsodbi pomenita veliko verjetnost, da bo vprašanje eskaliralo in romalo vse do vrhovnega sodišča, kjer pa so v večini konservativni sodniki, ki so lani poleti že razveljavili zvezno pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Mifepriston je v rabi že več kot 20 let. Foto: AP
Mifepriston je v rabi že več kot 20 let. Foto: AP

Mifepriston je ena od dveh tablet, ki se v ZDA uporabljata za prekinitev nosečnosti, Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) pa je njeno uporabo dovolila pred več kot 20 leti. Vsako leto jo v ZDA uporabijo v pol milijona primerih.

Sodnik Matthew Kacsmaryk je v 67-stranski obrazložitvi presodil, da je FDA z izdajo dovoljenja za tableto kršil več pravil.

Biden: Odločitev brez primere

Če bi tableta izgubila dovoljenje za uporabo, to ne bi veljalo le za Teksas, temveč tudi za zvezne države, kjer je splav dovoljen. Pravni analitiki menijo, da bi razsodba lahko postavila na glavo celotne temelje ameriškega sistema za regulacijo zdravil.

Ameriški pravosodni minister Merrick Garland je sporočil, da se bodo na odločitev teksaškega sodnika pritožili, ukrepanje je napovedal tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je dejal, da gre za odločitev brez primere, ki ženskam jemlje temeljne svoboščine.